L´alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, voldria que els 14.000 ciutadans marroquins censats a Barcelona poguessin votar a les eleccions municipals. Així s’ha expressat aquest dimarts davant del primer ministre marroquí, Abbas El Fassi, amb qui també ha tractat estratègies per integrar els marroquins que viuen a Barcelona i a tot Catalunya. Hereu és en viatge oficial al Marroc des d’aquest dilluns fins a divendres que ve.
“Per construir projectes de cohesió en les ciutats necessitem que els ciutadans puguin desenvolupar tots i cadascun dels seus drets”, per la qual cosa “també seria útil que poguessin exercir cada quatre anys l’elecció del govern de la ciutat, ha dit Hereu, en declaracions als periodistes després de la seva trobada amb el mandatari marroquí, a Rabat.
Les paraules d’Hereu, però, s’han de considerar estrictament com una declaració d’intencions. No només perquè són les típiques declaracions que agraden als amfitrions, sinó perquè aquest és un tema que ultrapassa, de molt, les competències del consistori. En les eleccions municipals hi poden votar tots els residents de la UE i els de països extracomunitaris que tinguin subscrit un conveni en aquest sentit amb Espanya. Segons ha explicat l’alcalde de Barcelona, el govern espanyol té en ment aquesta possibilitat sempre que hi hagi una reciprocitat, i per això ara el pas l´hauria de donar el Marroc. La dificultat, com ha reconegut el propi Hereu, és que per signar aquest hipotètic conveni el Marroc hauria de modificar la seva Constitució, cosa que “no és fàcil enlloc”, ha dit Hereu.
21-X-09, red/agcs, eldebat
El alcalde expresó ante el primer ministro El Fasi la conveniencia de que los marroquíes pudieran votar en las próximas elecciones municipales, siguiendo la línea iniciada por el Ejecutivo español para otorgar este derecho a este y otros colectivos de inmigrantes. "Además de los derechos sociales, para una mayor integración sería bueno trabajar por los derechos políticos y que ciudadanos que ayudan a construir Barcelona pudieran participar en el proceso de elección del gobierno municipal". Sin embargo, Hereu es consciente de que en el caso de Marruecos eso requeriría cambios legislativos en su Constitución, "y eso siempre es difícil en un país", ya que la ley electoral española sólo contempla el derecho a voto para los inmigrantes cuando se aplica el principio de reciprocidad en sus países de origen y también conceden ese derecho a los españoles que residan en su territorio.
21-X-09, K. Calatayud, lavanguardia