dimisión del portavoz del Departamento de Estado

P.J. Crowley, hasta este fin de semana portavoz del departamento de Estado, se ha visto obligado a dimitir tras criticar las condiciones en la que está detenido el soldado Bradley Manning, sospechoso de filtrar decenas de miles de documentos confidenciales a Wikileaks. Crowley dijo en un acto con estudiantes que obligar a Manning a dormir desnudo, como hacen sus carceleros, es "contraproducente y estúpido". Barack Obama defiende las condiciones de detención. 15-III-11, M. Bassets, lavanguardia

El portaveu del departament dŽEstat nord-americà, Philip Crowley, ha dimitit per unes declaracions polèmiques en què va criticar el Pentàgon per les condicions de detenció del soldat Bradley Manning, acusat dŽhaver filtrat els documents diplomàtics dels Estats Units a Wikileaks. Durant un acte divendres amb una audiència reduïda a Boston, Crowley va qualificar el tracte que dóna el departament de Defensa a Manning de “ridícul, contraproduent i estúpid”. Aquell mateix dia, el president dels EUA, Barack Obama, va rebatre les declaracions de Crowley i va assegurar en una roda de premsa a la Casa Blanca que el tracte que rep Manning és apropiat.

Diverses organitzacions de drets humans, entre les quals hi ha Amnistia Internacional, han criticat les condicions de detenció de Manning, que afronta 34 càrrecs relacionats amb la filtració de 720.000 comunicacions diplomàtiques i militars a lŽorganització Wikileaks. LŽadvocat del soldat detingut va denunciar a principis de març que Manning rep vexacions i tractaments “inapropiats” a la presó de Quantico, a lŽestat de Virgínia.

La titular dŽaquest departament del govern dels EUA, Hillary Clinton, ha acceptat la dimissió de Crowley i li ha trobat substitut. Es tracta del fins fa poc portaveu del Consell de Seguretat Nacional nord-americà, Mike Hammer. Hammer assumirà el càrrec de forma interina.

13-III-11, efe, ara