sondeos preelectorales CEO

ERC s'enfilaria fins als 15 diputats i guanyaria el 28-A a Catalunya per davant del PSC, segons el CEO

Front Republicà podria aconseguir un escó i la caiguda més forta seria la dels comuns

ALEIX MOLDES
28

Comparteix

Guarda

Entre 14 i 15 diputats considera el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que aconseguirà ERC a les eleccions espanyoles. Els republicans segueixen dominant les enquestes i, a una setmana de l'inici de la campanya electoral, superen el PSC, que es consolida en una segona posició (11-13) que fa anys que no ostentava. A més, Esquerra superaria també en vots els socialistes, tot i que la distància seria mínima, del 24,5% contra el 23,7%.

  • ERC s'enfilaria fins als 15 diputats i guanyaria el 28-A a Catalunya per davant del PSC, segons el CEO
ERC s'enfilaria fins als 15 diputats i guanyaria el 28-A a Catalunya per davant del PSC, segons el CEO

En Comú Podem patiria el retrocés més important i passaria dels 12 diputats amb què va guanyar les generals del 2016 a una forquilla d'entre 7 i 9 escons. També perdria representació Junts per Catalunya, que podria passar de 8 a entre 5 i 7 diputats i pugnaria per la quarta posició amb Cs, que tot i presentar Inés Arrimadas pràcticament no es mouria dels cinc diputats (en podria aconseguir sis). El PP, amb dos, se situaria tot just per davant de Front Republicà, amb opcions d'aconseguir un escó al Congrés de Diputats. Vox quedaria fora del repartiment d'escons al Principat.

Un 78,7% dels catalans es mostren partidaris del referèndum

Entre els que encara no han decidit el seu vot, el principal dubte se situa entre ERC i Junts per Catalunya. Un 10,2% dels indecisos dubten entre fer confiança a la candidatura encapçalada per Oriol Junqueras o a la que lidera Jordi Sànchez. Els republicans són els que tenen el votant més fidelitzat (el 74,2% dels que diuen que els van votar en les generals del 2016 els tornaran a votar) i, en canvi, JxCat només aconseguiria mantenir gairebé la meitat (47,9%) dels que ara fa tres anys van fer confiança a Convergència.

Les principals fugues de vot tenen a Esquerra, de nou, com a principal beneficiada. Un 24% dels que van votar convergent el 2016 optarien ara per la candidatura de Junqueras i també ho farien el 9,5% dels comuns i el 8% del PSC. Els socialistes, que són l'altre partit que més puja, captarien votants principalment dels comuns (18,2%) i de Ciutadans (11,6%). Els socialistes també estan en la franja alta de fidelització dels votants que van tenir ara fa tres anys (59,6%).

Coalicions al govern de l'Estat

Els resultats del 28-A marcaran si el PSOE pot continuar formant govern o no a Espanya. La preferència dels catalans és que els socialistes governin o bé amb Podem (34,4%) o bé amb els de Pablo Iglesias i també amb suports dels partits sobiranistes bascos i catalans (26,5%). El CEO no pregunta per una hipotètica voluntat de bloquejar la governabilitat de l'Estat. La coalició entre PSOE i Cs agrada al 7,9% dels enquestats i la de PP, Cs i Vox només convenç al 2%.

Eleccions al Parlament

El CEO també ha preguntat per les futures eleccions catalanes, en les quals Esquerra també seria la força més votada. Els republicans podrien pujar fins als 40-43 escons (en té 32 actualment) i distanciar la segona força, que seria Ciutadans, en fins a quinze escons (28-29). L'independentisme revalidaria la majoria absoluta en una forquilla que aniria des dels 70 diputats que ara mateix ja té al Parlament fins a un màxim de 75.

 

ERC guanyaria les eleccions i l'ascens de la CUP compensaria el retrocés de JxCat per mantenir la majoria sobiranista

Junts per Catalunya (22-24) cauria fins a dotze escons i rivalitzaria per la tercera posició amb el PSC (21-23) i en la part baixa se situarien els comuns (8-9), la CUP (8), que doblaria els resultats respecte a les últimes eleccions catalanes, i el PP (3-4).

Junqueras, el líder més ben valorat

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, torna a ser el líder més ben valorat. Arriba al 6,37 i la seva valoració creix en quatre dècimes respecte el novembre de l'any passat. Junqueras és a més qui té més nota entre els votants d'ERC (8,69), però també entre els dels de la CUP (7,57) i els dels comuns (5,96) i només Carles Puigdemont el supera entre els votants de JxCat (8,1). A més, frega l'aprovat entre els votants del PSC (4,97) i del PP (4,81) i els únics que el suspenen clarament són els de Ciutadans (2,57).

Aproven també la secretària general dels republicans, Marta Rovira (5,37) i el diputat de la CUP Carles Riera (5,16). ERC ha preferit no preguntar ni per Gabriel Rufián, número 2 a les eleccions espanyoles, ni pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ni pel president del Parlament, Roger Torrent.

 

Enquesta de l'ARA: Junqueras i Sànchez, els líders més ben valorats

JxCat tampoc ha inclòs en l'equació a Jordi Sànchez, el seu cap de llista al Congrés i tornen a ser el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont els dos representants de la formació en la valoració de líders del CEO. Tots dos suspenen com ja ho feien al novembre, amb Puigdemont (4,65) lleugerament per sobre de Torra (4,53). I tots dos estan penalitzats bàsicament per les notes negatives que obtenen entre els votants dels partits unionistes.

El principal problema dels líders dels comuns és el seu desconeixement. Només el 21,3% dels catalans coneixen la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, i un 25,9% el portaveu del partit, Joan Mena. Entre els que els coneixen, tots dos freguen l'aprovat, tot i que la nota entre els votants dels comuns no passa del suficient: un 5,17 a Albiach i un 5,39 a Mena. L'enquesta no pregunta per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

A la cua se situen els representants del PSC, Cs i el PP: Meritxell Batet (4,72), Miquel Iceta (4,08), Inés Arrimadas (2,24), Alejandro Fernández (2,08) i Manuel Valls (1,96).

El Govern de Torra torna a suspendre

Millora lleugerament la percepció de la gestió del Govern que presideix Quim Torra, però la nota global continua sent de suspens. Els catalans puntuen l'executiu amb un 3,99, dues dècimes millor que el novembre de l'any passat, tot i que es redueix lleugerament el nombre de persones que el suspenen. Si al novembre ho feia el 51,9% dels enquestats, ara suspenen la gestió de la Generalitat el 48,4% i l'aproven el 48,1% dels enquestats. La mitjana del govern espanyol és un punt pitjor: els catalans puntuen l'executiu de Pedro Sánchez amb un 2,98.

Principals problemes

Les relacions entre Catalunya i Espanya continuen al capdavant de les preocupacions dels catalans. Un 27,6% dels enquestats les consideren el problema més urgent a resoldre. En segon lloc se situa la insatisfacció amb la política (18,2%) i en tercer l'atur i la precarietat laboral (12,7%). Se suma a la llista per primera vegada la manca de llibertats, quarta amb un 7,7%.

Fitxa tècnica

El primer Baròmetre del 2019 del Centre d'Estudis d'Opinió incorpora 1.500 enquestes personals -no telefòniques- que van ser elaborades entre el 4 i el 25 de març per l'empresa GESOP. El marge d'error de l'enquesta és del 2,53% per a un nivell de confiança del 95%.

Segons ha recordat el director del CEO, Jordi Argelaguet, durant les setmanes en què s'han estat recollint les dades han impactat amb força en l'opinió pública tan el judici contra els líders independentistes al Tribunal Suprem com la vaga feminista del 8 de març.