la Diada 2019 en la prensa internacional

El Nacional
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 11 de setembre de 2019
2 minuts

estelades diada 2019 arc de triomf - Sergi Alcàzar

A les agències internacionals els és igual la xifra d’assistents a la Diada 2019. Les dues agències més grans del món destaquen que el moviment independentista ha tornat a convocar una de les manifestacions més grans d’Europa. La nord-americana Associated Press (AP) explica que la manifestació “per la independència” ha estat “massiva” i Reuters diu que els independentistes, malgrat les divisions i la repressió, marxen plegats en pro de la secessió i la llibertat dels presos polítics. El despatx d’AP l’han publicat mitjans com The New York Times, The Wahington Post o Los Angeles Times. De la nota de Reuters se’n fan ressò altres mèdia anglosaxons i asiàtics.

France Presse (AFP) titula “la Diada es desinfla” i explica per què. “L’ànim és molt diferent al d’octubre del 2017, dia del referèndum d’autodeterminació il·legal, marcat per la violència policial”, afegeix. Ho atribueix a la repressió de l’Estat espanyol, amb presó i exili dels líders independentistes, i a “les discrepàncies entre les dues formacions separatistes” que comparteixen el Govern sobre com impulsar novament la secessió. AP diu que el moviment independentista passa “pel moment més difícil”.

Els mèdia internacionals fan la crònica del dia amb aquestes tres idees: menys manifestants, repressió de l’independentisme i divisió entre els líders.

Dos exemples. The Guardian titula dient que és la manifestació menys seguida dels últims set anys i ho atribueix, principalment, “a les divisions i a la incertesa que pateix el moviment secessionista”. El seu corresponsal diu que “l'independentisme ha perdut momentum pel debat intern sobre la millor manera d’anar endavant”. En la mateixa línia, Le Figaro, parla de “desil·lusió i l’amargor” dels independentistes, malgrat que han aplegat 600.000 persones. “El moviment debat la legitimitat dels polítics empresonats i a l’estranger per establir les línies estratègiques de l’independentisme”, escriu el corresponsal del diari conservador francès.

Altres mèdia presenten la Diada 2019 com un intent de l’independentisme d'aplegar forces i recuperar la unitat entre els que donen prioritat a una estratègia de més confrontació i els que prioritzen el diàleg. Un és France24, l’influent canal de notícies francès: