el Ateneu Barcelonès, rehén cautivo narcotizado por la partitocracia local

Una quarantena de socis de l'Ateneu Barcelonès critiquen la gestió de la institució durant la crisi sanitària

Demanen la retirada de l'ERTO i denuncien inactivitat i poc "acompanyament" als membres de l'entitat

  • L’Ateneu Barcelonès, fundat el 1860, s’ubica al Palau Savassona, al carrer Canuda de Barcelona / F. MELCION
L’Ateneu Barcelonès, fundat el 1860, s’ubica al Palau Savassona, al carrer Canuda de Barcelona / F. MELCION

Una quarantena de socis de l'Ateneu Barcelonès han fet arribar una carta a la junta directiva per expressar el seu malestar per com s'està gestionant la institució durant la crisi del coronavirus, segons recull l'ACN. Els signants –entre els quals hi ha l'exvicepresidenta de l'entitat, Gemma Calvet, l'arquitecta Beth Galí i l'exdirectora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet– demanen la retirada de l'ERTO presentat per l'entitat, denunciat per la Intersindical-CSC per "possible frau" a la Seguretat Social. També lamenten que el tancament de la seu ha suposat una aturada de l'activitat excessiva, atribuïda a la "manca d'iniciativa i creativitat" de la junta, a la qual retreuen, a més, que no hagi "acompanyat" els socis, per exemple, amb reduccions de les quotes.

El descontentament d'aquesta quarantena de socis es concreta en una sèrie de peticions a la junta que dirigeix Jordi Casassas Ymbert, així com en un formulari públic de suport als seus posicionaments. El que demanen els signants és la retirada "amb efectes immediats" de l’ERTO, l’adopció de mesures que facilitin el teletreball adaptat a les possibilitats de cada treballador, la implementació d’un pla de serveis i una programació "adequats" a l’actual situació d’excepcionalitat, i que es convoqui una compareixença telemàtica de la junta davant els socis per donar les explicacions necessàries.

La gota que ha fet vessar el got ha sigut, segons els signants, l'última comunicació adreçada els socis, datada del 29 d'abril. Un text que al seu parer "denota una manca de transparència que malauradament està sent habitual durant tot el mandat de l'actual junta directiva, ometent informació essencial per poder valorar les decisions preses".

Els socis expressen "preocupació i sorpresa" per la gestió de la institució durant aquestes setmanes en què ha estat tancada. "El tancament de la seu física no hauria d’haver suposat en cap cas una aturada d’activitat tan dràstica com la que estem patint", exposen en primer lloc. Al seu parer la junta mostra "manca d’iniciativa i creativitat, i mostra la seva poca vocació de servei als socis, a la ciutat i al país".

En aquest sentit, observen que no s’ha dut a terme "cap mesura d’acompanyament" als socis, ja que no s’han plantejat reduccions de quota, especialment per a aquells que hagin pogut patir més l’impacte econòmic, ni s’han habilitat serveis específics per als "socis d’edat avançada especialment colpejats per aquesta crisi".

Un ERTO aplicat "unilateralment"

L'ERTO aplicat és l'altre blanc de les crítiques dels socis signants. El text destaca que s'ha optat per aplicar-lo "unilateralment". L'expedient va ser denunciat davant la Inspecció de Treball la setmana passada per la Intersindical-CSC, per entendre que la plantilla segueix treballant des de casa (possible frau a la Seguretat Social) i, també, per "manca de transparència" a l'hora de decidir els percentatges de reducció de jornada, que, segons el sindicat, afecta menys els caps d'àrea i més la plantilla de base “que pateix el gruix de la retallada salarial”.

Els socis que han secundat aquesta carta/manifest són Joan Abellà, Conxa Aguirre, Esteve Almirall, Joan Ane, Jordi Ascensi, Miquel Barceló, Lourdes Beneria, Esteve Bonell, Gemma Calvet, Manel Camós, Guillem Carol, Josep Maria Carreras, Josep Lluís Checa, Teresa Coch, Jesús Conte, Pilar de Torres, Ricard Faura, Joan Ferran, Miquel Fort, Beth Galí, Joan Gómez Escofet, Carme Gual, Elisenda Guarro, Josep Maria Lloveras, Rosa Maria Malet, Anna Mèlich, Pau Miserachs, Pep Montes, Xavier Muñoz Puiggros, Josep Nieto, Stefan Rating, Genís Roca, Josep Rodríguez-Roca, Josep Maria Sala, Josep Maria Sanahuja, Josué Sallent, Anna Saura, Joan Torres i Julio César Zino.

 

Una cuarentena de socios critica la “inacción” del Ateneu Barcelonès ante la crisis del coronavirus

Los críticos denuncian falta de transparencia y piden la retirada del ERTE de los trabajadores y una comparecencia telemática del presidente Jordi Casassas y su junta

Una cuarentena de socios de l’Ateneu Barcelonès critican duramente a través de una carta la “inacción” de la entidad frente a la crisis provocada por el coronavirus, resultado, en su opinión, de la “falta de iniciativa y creatividad” de la junta directiva, que preside desde marzo de 2017, en su segundo mandato, el historiador Jordi Casassas, a cuyo equipo han dirigido el escrito. Entre los firmantes se encuentran socios tan significados como la arquitecta Beth Galí, la exdirectora de la Fundación Miró de Barcelona, Rosa Maria Malet, el abogado Pau Miserachs o la que fuera vicepresidente primera del ateneo, Gemma Calvet, que dimitió en 2018 en desacuerdo por la gestión del premio Crexells.

La misiva lamenta que no se haya llevado a cabo “ninguna medida de acompañamiento a los socios ni en términos de soporte emocional ni económicos o culturales”. En esa línea, recrimina que no se hayan planteado “reducciones de cuota” para los socios que hayan sufrido más el impacto económico de la pandemia, ni que tampoco se hayan habilitado “servicios específicos” para los socios de edad avanzada.

“El cierre de la sede física no debería haber supuesto en ningún caso una parada de la actividad tan drástica como la que estamos sufriendo”, apunta la nota, una actitud que refleja, según los firmantes, “la poca vocación de servicio a los socios, a la ciudad y al país”. Asimismo, critica también que, a pesar de que no se hayan ajustado las cuotas, la junta directiva haya optado por “aplicar unilateralmente un ERTE a todo el equipo profesional”, que, además, habría sido comunicada a los socios “con argumentos más propios de una empresa orientada a los beneficios que de una institución cultural centenaria”.

Tras no alcanzar un acuerdo con los trabajadores, la Junta del Ateneu Barcelonès acordó presentar un expediente de regulación temporal de empleo (ERTE) el pasado 21 de abril que afectaba a 12 personas, en una decisión que generó cierto malestar y obligó a los responsables de la entidad a explicarse públicamente también a través de una carta a los socios. Unas justificaciones que, para los críticos, “denota falta de transparencia”, algo que “desgraciadamente está siendo habitual durante todo el mandato de la actual junta directiva”.

Los firmantes piden en su escrito “la retirada con efectos inmediatos” del ERTE, medidas que faciliten el teletrabajo de los empleados, un plan de servicios y una programación “adecuada a la situación de excepcionalidad” y la comparecencia telemática de la junta directiva ante los socios “para dar las explicaciones necesarias”. El Ateneu Barcelonès afrontará elecciones a la presidencia en la primavera de 2021.

 



Ateneu Barcelonès

dis.gif
lin.gif

CARTA OBERTA DE LA JUNTA DIRECTIVA

ateneuhub


Benvolguts i Benvolgudes,

Adjuntem la carta oberta que la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès ha enviat als mitjans de comunicació:

 
Carta oberta de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès

La Junta de l’Ateneu Barcelonès, reunida ahir 7 de maig del 2020, ha pres coneixement de la carta d’un reduït grup de socis de l’entitat que ha aparegut publicada en alguns mitjans de la ciutat. Sorpresos davant de les afirmacions que s’hi fan, volem fer algunes precisions.

Vagi per endavant que hi ha una sèrie d’opinions i judicis de valor que són absolutament legítims, però hi ha tres grans retrets que necessiten aclariment, tal com es pot comprovar en el escrits publicats aquests dies al web de l’entitat i en els butlletins interns enviats a tots els socis i sòcies.

El primer retret fa referència al fet que s’hagi produït una aturada dràstica de l’activitat coincidint amb el tancament de la seu social a mitjan març. Tot el contrari, han aparegut sis butlletins de temàtica cultural consultats pel 40 % dels receptors, reforçats amb activitats monogràfiques amb poetes, músics, actors, escriptors, etc.; l’activitat dels poetes, sense anar més lluny, va tenir 21.000 visualitzacions a Twitter. Al fil de cada tema, s’ha fet difusió dels continguts digitals, històrics i actuals de l’entitat, que es poden consultar al portal Arxiu de la Paraula, portal que ha multiplicat per quatre les visualitzacions habituals, i pel nostre canal de Youtube, que ha doblat el nombre de visites habituals. A partir d’avui, divendres 8, comença un cicle de conferències (sense públic, és clar). Aquest cicle, que està previst mantenir fins a finals de juny amb la incorporació de noves iniciatives, s’ha consensuat amb els diferents ponents de les seccions de la casa. Paral·lelament, l’Escola d’Escriptura ha fet un esforç considerable per reconvertir els cursos en modalitat no presencial, esforç que s’ha vist recompensat amb un èxit notable. Cal pensar que parlem de cent cursos amb més de mil alumnes.

El segon retret fa referència a la manca de consideració envers el conjunt dels socis. Els dies 26 de març i 8 d’abril es van enviar dues cartes de suport i encoratjament als socis, posant l’èmfasi en aquells que patien dificultats econòmiques i demanant la solidaritat i contribució a la resta de socis (crida que afortunadament ha tingut resposta). A més a més, a partir de la primera setmana de confinament, s’ha ofert una moratòria del pagament de les quotes fins a finals d’any als socis afectats per un ERTO o autònoms amb dificultats; també se’ls ha ofert la possibilitat de donar-se de baixa durant tres mesos i poder reingressar-hi sense el pagament de la quota d’entrada.

El tercer retret fa referència a un ERTO, que segons ells ha afectat tot l’equip professional. Sorprèn aquesta afirmació atès que la Junta va enviar la informació detallada als socis, el passat 29 d’abril, on s’explicaven les motivacions i les circumstàncies de tot aquest procés. En qualsevol cas, i en contra del que ells afirmen en la seva carta, volem informar que els afectats no són tots els treballadors de la plantilla sinó 12 dels 31 treballadors (3 amb dedicació total i 9 parcial). I també volem puntualitzar, tal com ja vam explicar als socis, que es va arribar a aquesta situació després d’una dura negociació amb els representants dels treballadors que es van negar a acceptar la modalitat que se’ls oferia en contra de l’opinió majoritària dels treballadors (29 sobre 31). La proposta de la Junta Directiva consistia en la recuperació, durant un any natural, de les hores que no quedaven incloses en el teletreball.

El que hem exposat fins aquí són fets comprovables amb la informació que han rebut els 4.000 socis de l’Ateneu Barcelonès.

En qualsevol cas, els preguem la publicació d’aquesta nota a fi que els seus lectors puguin disposar d’un altre punt de vista.

Agraïts per endavant, restem a la seva disposició.


Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès
Barcelona, 8 de maig del 2020
Butlletí de l'Ateneu Barcelonès No pots veure el correu electrònic?
clica aquí.