frustrado el secuestro de la Bolsa de Karachi por secesionistas baluchis

, Istanbul. Corresponsal

30/06/2020 -lavanguardia

La Borsa de Karachi ahir va estar a punt de convertir-se en ostatge de l’ Exèrcit d’ Alliberament Balutxi ( ELB). Quatre terroristes vestits amb roba occidental van arribar amb cotxe a l’aparcament i, després de llançar granades contra l’entrada posterior, van obrir foc amb fusells d’assalt.

Tot i això, només un d’ells va aconseguir franquejar l’entrada, per la ràpida reacció dels guàrdies de seguretat –tres de morts– i de la policia –un altre mort–. L’edifici de la borsa també acull la seu de diversos bancs, per la qual cosa hi havia a l’interior prop de dues mil persones.

La proximitat de diverses comissaries –en una zona segura de Karachi, a un quilòmetre del consolat dels EUA– va permetre desbaratar “en vuit minuts” un pla més ambiciós. Les provisions trobades entre la roba dels terroristes –tots abatuts– provarien la seva intenció d’atrinxerar-se.

L’assalt ha estat reivindicat per la mateixa organització secessionista que ha trobat la seva nova raó de ser, en els últims anys, en l’oposició al corredor e conòmic Pakistan- Xina, que travessa el Balutxistan.

Aquesta és la província més extensa del país, però també la menys poblada, amb tot just set milions d’habitants. Gairebé la meitat d’aquests, a més, no són balutxis sinó paixtus.

Els nacionalistes balutxis, generalment laics, denuncien el retard de la regió, rica en gas, en un país que no ha estat mai federal, a diferència de l’ Índia. Alhora, el veritable motor d’aquesta regió de clans feudals és el contraban. El capitost del grup, segons Islamabad, resideix a Londres. I gran part dels guerrillers viuen sota protecció del Govern de Kabul, a Kandahar, en la ruta de l’heroïna.

Ara són un obstacle oportú, en el moviment tectònic que aproxima la Xina i el Pakistan, en la mateixa mesura que l’ Índia de Modi s’abraça a EUA. El ministre d’Exteriors del Pakistan, que feia dies que advertia sobre un “atemptat indi de falsa bandera” com a “maniobra de distracció” del recent cop sofert al Caixmir a mans de l’exèrcit xinès, ahir va reiterar el que havia dit. Encara que Shah Mahmud Kureshi continua sense aportar cap prova de la implicació del RAW, equivalent indi de la CIA o el MI6 britànic.

Encara que no hi ha dubte que colpejar la borsa de Karachi –el Bombai pakistanès– és també colpejar la Xina, ja que les borses de Xangai i Shenzhen controlen el 40% del Pakistan Stock Exchange, que agrupa als tres mercats de valors pakistanesos. Així mateix la Xina, que és el primer inversor al país, podria acollir aquest any el llançament de bons del tresor pakistanès denominats en iuans.

La pedra de toc, en qualsevol cas, és l’esmentat corredor e conòmic Xina- Pakistan, que acaba a uns quilòmetres més a l’oest, al port d’aigües profundes de Gwadar, després de travessar, des de Xinjian, part del Caixmir ocupat pel Pakistan, així com l’erm balutxi.

Fa un any, un hotel de Gwadar freqüentat per enginyers xinesos, va patir un assalt armat de la mateixa organització. El 2017, una desena de peons sindis que treballaven en aquestes obres van ser executats, un per un, per l’ ELB. Per si hi hagués dubtes, el mateix consolat de la Xina a Karachi va patir un assalt terrorista balutxi fa un any i mig.

Molts balutxis celebren les victòries de l’ Índia davant el Pakistan en criquet. En realitat, culturalment tenen més a veure amb l’ Iran –on hi ha també hi ha balutxis–. Alguns d’ells es fan servir com mercenaris. Així que l’ Índia i el Pakistan s’acusen mútuament de donar suport a les respectives insurgències, al Caixmir i el Balutxistan. El Pakistan, a més, dona suport als talibans per treure l’ Índia de Kabul, que és la seva ­rereguarda.