llamamientos desde la ONU y el Consejo de Europa sobre la cárcel de Cuixart

El Nacional
Foto: Maria Contreras
Barcelona. Divendres, 16 d'octubre de 2020.

Lledoners Cuixart tercer grau suspensio Maria Contreras

Responsables de defensa dels drets humans de l'ONU i del Consell d'Europa han fet sentir avui les seves protestes pels tres anys de presó del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i les condicions del seu empresonament. La relatora especial de l’ONU pels Defensors dels Drets Humans, Mary Lawlor, ha demanat públicament l’alliberament del president d’Òmnium a través d’una piulada en què recorda els seus tres anys de presó. També la relatora del Consell d’Europa per als Drets Humans, Alexandra Louis s'ha pronunciat, a través d’una nota de premsa, per denunciar la situació en què Cuixart es troba a la presó.

Lawlor recorda en la seva publicació a les xarxes que l’any passat el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries va advertir que el cas de Cuixart infringia tant la Declaració Universal dels Drets Humans com el Pacte Internacional de drets Civils i Polítics. “Hauria de ser alliberat”, conclou.

Consell d'Europa: "Inquietant"

Des del Consell d'Europa, Louis recorda que fa tres anys que Cuixart és a la presó i que va ser condemnat en el procés als dotze líders catalans el setembre del 2019, i denuncia que "és inquietant que les seves condicions de detenció siguin particularment dràstiques", a més de recordar que se li ha suspès el permís per sortir a treballar fora de la presó i el tercer grau i se'l manté "confinat, en aïllament a la seva cel·la durant 23 hores al dia”.

louis Consell d'EuropaAlexandra Louis, relatora del Consell d'Europa per als Drets Humans / Consell d'Europa

La relatora de drets humans del consell d'Europa adverteix que no hi ha més remei que qüestinar-se sobre aquesta situació, per la qual cosa apel·la directament les autoritats espanyoles "a revisar les seves decisions relatives a la detenció, en particular les restriccions a les quals està subjecte actualment, i que considerin la seva llibertat condicional tan aviat com sigui possible”.

Precisament avui, dia en què es compleixen els tres anys de presó de Cuixart, Òmnium ha posat en marxa una iniciativa per recollir signatures de suport a una carta que Cuixart enviarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reclamant l'amnistia. A través d'una instal·lació amb imatges dels presos polítics i represaliats, Òmnium convida a signar la missiva que té previst enviar a la Moncloa d'aquí a un parell de setmanes.