el Consejo de Europa pide a España que libere a los presos y retire las euroórdenes

Puigdemont recupera la seva immunitat per decisió del Tribunal General de la UE

Marta Lasalas
Barcelona. Dimecres, 2 de Juny 2021. elnacional.cat

puigdemont comin parlament europeu

El Tribunal General de la UE ha paralitzat “provisionalment” la suspensió de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Després que el passat mes de març el Parlament Europeu, a petició del Tribunal Suprem, va aprovar un suplicatori per aixecar-los la immunitat, els tres eurodiputats van recórrer la decisió davant el Tribunal de Luxemburg que ara ha acceptat les "mesures provisionals" que van demanar.

Així ho ha comunicat el vicepresident del Tribunal que argumenta, entre d'altres raons, que el Parlament reprendrà les seves sessions a la seu d’Estrasburg, la qual cosa obligarà els tres diputats a viatjar a França. “El vicepresident del Tribunal general ordena que se suspengui l’execució de les decisions del Parlament fins que adopti la resolució que acabi amb els procediment de mesures provisionals”, subratlla la nota feta pública avui per aquest òrgan judicial europeu.

Puigdemont, Comín i Ponsatí - ACN

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín a l'Eurocambra / ACN

El Tribunal admet que el Parlament Europeu encara no ha presentat les seves observacions en resposta a la demanda de mesures provisionals sol·licitades pels polítics independentistes, això no obstant, subratlla que el reglament estableix que es pot accedir a aquesta demanda fins i tot abans que l’altra part s’hagi pronunciat.

Risc de detenció

El 26 de maig els tres eurodiputats van demanar mesures provisionals amb la suspensió de l’execució de l'acord de l'Eurocambra sobre el suplicatori, argumentant que hi ha un risc real que siguin detinguts i empresonats, la qual cosa impediria la seva feina de representar ciutadans de la UE.

Els diputats van argumentar que la decisió de l’Eurocambra permet a qualsevol Estat membre i al Regne Unit executar les ordres de detenció europees emeses contra ells; que qualsevol autoritat podria detenir-los o limitar la seva llibertat de circulació i lliurar-los a les autoritats espanyoles; i que podrien ser detinguts provisionalment, després del seu lliurament a les autoritats.

“Estimen que això podria causar-los un perjudici greu i irreparable i que la seva probable detenció o la limitació de la seva llibertat de circulació vulneraria el seu dret a desenvolupar les seves funcions de diputats europeus”, argumenta.

 

El Tribunal recorda que el mes de gener i febrer el Parlament va rebre els suplicatoris d’immunitat dels tres eurodiputats, a petició del president de la Sala Segona del Tribunal Suprem en el marc del procés contra ells per la participació en el referèndum de l’1-O; que el mes de març el Parlament va suspendre la immunitat dels tres diputats i que el mes de maig aquests van interposar un recurs d’anul·lació contra la decisió perquè el Parlament no els havia garantit la possibilitat d’exercir els seus drets fonamentals.

El Tribunal General valora en la seva nota que, en aquest context, les al·legacions dels diputats justifiquen que mantinguin l’statu quo fins que el vicepresident examini més detalladament les al·legacions de les parts i es pronunciï amb caràcter definitiu sobre la demanda de mesures provisionals”.

Puigdemont: "L'informe del Consell d'Europa és demolidor"

Lluís Bou
Foto: EFE
Barcelona. Dijous, 3 de Juny 2021.  elnacional.cat

Carles Puigdemont EFE

El president Carles Puigdemont ha valorat de forma molt positiva l'informe del Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que demana la llibertat dels presos polítics catalans i la retirada de les euroordres de detenció dels exiliats.

"Es va eixamplant l’esquerda, que diria en Josep Costa. L’informe de la comissió del Comitè d'Afers Legals de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa és demolidor. Les institucions de la UE farien bé de preocupar-se pel comportament d’un dels seus membres, cada vegada més qüestionable", ha indicat Puigdemont, en al·lusió a l'estat espanyol.

Puigdemont

També la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), ha aplaudit la valoració del Consell d'Europa, que suposa un element de pressió important en l'escenari diplomàtic.

"Bèlgica rebutja euroordres. Alemanya no extradeix Carles Puigdemont per rebel·lió. El TJUE desautoritza Espanya reconeixent Oriol Junqueras com a eurodiputat. Brussel·les denega extradir Lluís Puig i la justícia europea retorna la immunitat als exiliats. Europa sap que votar no és un delicte", ha indicat la consellera.

Lourdes Ciuro

Com a conclusió, la comissió demana a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger i que estiguin perseguits pels mateixos motius. La resolució adoptada per la comissió s'haurà de votar a l'Assemblea Parlamentària del Consell el mes de juny.

En referir-se al cas d’Espanya, l'informe adverteix que “la simple expressió d’opinions independentistes no és motiu de persecució penal”, i això no obstant, subratlla que hi ha polítics que han estat processats i condemnats a llargues penes per haver fet declaracions en l'exercici dels seus mandats en suport al referèndum del 2017.

En el text explica que la comissió demana a les autoritats espanyoles que reformin les disposicions penals sobre el delicte de sedició i rebel·lió, d'una manera que no s'interpreti com a despenalització de l'organització d'un referèndum il·legal, però eviti donar peu a sancions desproporcionades per transgressions no violentes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat

Ressò europeu: El retorn de la immunitat a Puigdemont deixa Espanya en evidència

Lluís Bou
Barcelona. Dijous, 3 de Juny 2021.  elnacional.cat
Puigdemont tele RTBF

La decisió del Tribunal General de la UE (TGUE) de tornar a donar la immunitat al president Carles Puigdemont, a Toni Comín i a Clara Ponsatí ha tingut un ampli ressò a Europa, que ha deixat Espanya en evidència. La decisió del TGUE no és gens habitual i ha captat l'interès de la premsa europea.

Aquestes són les principals reaccions:

Radiotelevisió belga RTBF

"El govern espanyol per ara no ha demanat l'extradició. Des del 2017 només ha tingut fracassos"

 

Diari francès Le Figaro

"Carles Puigdemont i dos independentistes més es poden beneficiar de forma temporal de la immunitat com a diputats del Parlament europeu"

Le Figaro

 

Diari suís Tribune de Genève

"Els tres eurodiputats van argumentar que hi ha un risc real de ser detinguts i empresonats per la decisió de l'europarlament, i això els impediria representar els ciutadans de la UE" 

 

TDG Suís

 

Diari americà Politico (edició europea)

"Carles Puigdemont declara: "No ens rendirem""

Politico

 

Revista alemanya Stern

"Espanya fa anys que intenta en va l'extradició de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Ha fallat en diversos intents". 

Stern

 

Setmanari suís Le Temps

"Han insistit en el risc de ser detinguts a França si assistien al ple de l'europarlament a Estrasburg el 7 de juny"

Le temps

 

Agència italiana Ansa

"L'europarlament havia revocat la immunitat dels tres diputats el 19 de maig del 2021"

ANSA

 

Diari L'Observateur del Marroc

"La decisió del Tribunal General de la Unió Europea segur que no agradarà al govern socialista de Madrid, que ha reprimit violentament els catalans que reivindiquen la independència del seu país".

L'observateur

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat