Sandro Rosell, 18.000 euros por 2 años de cárcel acabando absuelto

Sandro Rosell, indemnitzat amb 28 euros per dia empresonat, porta el seu cas a Estrasburg

El ministeri de Justícia li nega els gairebé 30 milions d'euros que sol·licitava pels contractes que van cancel·lar-se mentre estava pres

Martí Molina, ara, 28-I-22
 

Barcelona. Sandro Rosell havia sol·licitat una indemnització de gairebé 30 milions d'euros per danys i perjudicis, després d'haver estat injustament empresonat durant dos anys (2017-2019) per uns delictes dels quals finalment va quedar absolt. L'expresident del Barça, però, només rebrà 18.000 euros. El ministeri de Justícia s'oposa a la liquidació multimilionària que demanava l'empresari barceloní, el gruix de la indemnització de la qual corresponia a dos contractes que se li van cancel·lar mentre estava pres.

L'expresident del Barça, que finalment va ser absolt dels delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals -se l'investigava pels contractes audiovisuals de la selecció brasilera de futbol-, va començar la seva batalla particular contra l'Estat el 2019, després de passar 645 dies empresonat injustament. Rosell demanava compensacions per les pèrdues econòmiques, despeses financeres i viatges dels familiars per anar-lo a visitar. I, dels 29,7 milions que sol·licitava, redueix la quantitat a 18.000 euros, l'equivalent a 28,9 euros per dia privat de llibertat. Un diners que no es calculen dia per dia, sinó que corresponen a una aproximació que fa l'Advocacia de l'Estat un cop estudiat el seu cas.

En concret, i segons detalla el diari Abc, Rosell demanava més de 27 milions d'euros per dos contractes que va perdre quan va entrar a la presó. A més, volia 405.000 euros en concepte de perjudici reputacional, 320.000 per perjudici afectiu i 200.000 per danys psicològics. En paral·lel, volia una indemnització de tot el que s'ha gastat en advocats (668.904 euros), 62.950 en desplaçaments de la seva família a la presó i 34.660 addicionals en concepte d'interessos.

Les raons del ministeri de Justícia per denegar la petició de Sandro Rosell

"Valorades les circumstàncies, procedeix a reconèixer al demandant [Rosell] una indemnització que es valora globalment, en la quantitat de 18.000 euros per dany moral", recull el text que ha remès l'Advocacia de l'Estat a l'Audiència Nacional, tribunal que va jutjar el cas de l'expresident blaugrana. A més, sosté que la presó preventiva -encara que el cas acabés amb absolució- estava "justificada raonablement" perquè "va ser revisada reiteradament, fins a 13 vegades, no només pel Jutjat Central d'Instrucció 3 sinó per la mateixa Audiència Nacional".

Dolgut, Rosell ha emès un comunicat en què es queixa que la resolució del ministeri de Justícia "està mancada de tota lògica jurídica". A més, i sobre els contractes cancel·lats, diu que està "sorprès" perquè l'Advocacia li respon que no els hauria perdut si els hagués reclamat. Però l'expresident respon que "la privació de llibertat d'una de les parts contractants suposa una causa justa de resolució contractual".

Segons el text, l'equip jurídic de Sandro Rosell segueix disposat a cobrar la indemnització, malgrat l'oposició del ministeri de Justícia, i esgotarà totes les vies legals. D'altra banda, i després que el Tribunal Constitucional no admetés la querella contra la magistrada Carmen Lamela -l'encarregada de la instrucció del seu cas, i qui va ordenar presó provisional sense fiança-, informa que ha portat el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans.