Primer pas del pla unilateral de “recuperació de competències” de la República Srpska

Aprovada una proposició de llei per a reconstruir un sistema judicial propi

Autor/a: Medija centar Beograd L’Assemblea de la República Srpska ha aprovat una proposició de llei per a reconstruir el seu propi sistema judicial i fer-lo independent del de Bòsnia i Hercegovina. La proposició s’ha de tornar a votar d’aquí a 60 dies perquè es converteixi en llei.

És el primer pas del que el president serbobosnià, Milorad Dodik, ha qualificat de pla de “recuperació de competències” per part de la República Srpska, una de les dues entitats federades constituents de Bòsnia i Hercegovina.

Dins d’aquest pla, Dodik també vol reconstruir l’exèrcit serbobosnià, que va quedar dissolt a les forces armades bosnianes entre 2003 i 2006, i retirar la República Srpska de l’autoritat central que recapta l’IVA a tot el país.

L’oposició serbobosniana, el govern de Bòsnia i Hercegovina i la Unió Europea s’oposen al pla, que qualifiquen d’anticonstitucional. El govern bosnià hi veu un primer pas cap a la secessió.

Dodik assegura que l’únic objectiu és que la República Srpska recuperi determinades competències que van ser acordades a Dayton i que va exercir fins als primers anys del segle XXI, quan les va transferir al govern central.

Si s’aprova, la llei del sistema judicial no entrarà en vigor fins al cap d’un any. Aquest ajornament és interpretat per alguns analistes com un signe que Dodik no està decidit del tot a topar amb les autoritats bosnianes i europees, si més no a curt termini. Altres opinen que tot plegat és una estratègia de Dodik per a posicionar-se de cara a les eleccions bosnianes d’aquest octubre.

Notícies relacionades