Londres sanciona el líder serbobosnià Dodik

Membre actualment de la terna presidencial bosniana, diu estar orgullós per les sancions britàniques

El líder nacionalista serbobosnià Milorad Dodik va declarar avui estar “orgullós” per les sancions que li ha imposat el Regne Unit i va assegurar que no l’afectaran.

Les sancions “no m’afecten personalment, fins i tot estic orgullós que un Govern de Londres hagi col·locat a Milorad Dodik en la seva agenda”, va dir el líder serbobosnià, qui s’oposa a les sancions internacionals contra Rússia per la invasió d’Ucraïna.

“No he estat allí (al Regne Unit) des de fa 10 o 15 anys ni tinc intenció de viatjar. Allí no tinc propietats”, ha declarat Dodik, segons la televisió pública serbobosniana RTRS.

Londres ha anunciat aquest dilluns sancions contra Dodik, membre serbi de la terna presidencial bosniana, i contra la seva col·laboradora Zeljka Cvijanovic, presidenta de la República Srpska, als qui ha congelat els béns i vetat l’entrada en territori britànic.

El Regne Unit considera que, amb l’aquiescència de Rússia, Dodik i Cvijanovic “han usat els seus càrrecs d’autoritat per a impulsar una secessió ‘de facto’ de la República Srpska” de Bòsnia i que són “animats” pel president rus, Vladímir Putin.

Dodik va acusar la diplomàcia britànica a Bòsnia i Hercegovina de treballar en contra dels interessos dels serbis i de la República Srpska, l’ens autònom que juntament amb la federació de musulmans i croats forma l’Estat bosnià. Dodik va acusar els britànics de ser “contaminadors de l’escena mundial, són ells els qui promouen les guerres”.

Dodik porta mesos amenaçant amb treure a la República Srpska de les institucions centrals de Bòsnia.

També els Estats Units ha imposat sancions contra Dodik per soscavar les institucions bosnianes i per corrupció.