suicidio político español en el Magreb

Algèria suspèn el tractat d'amistat amb l'estat espanyol pel gir sobre el Sàhara

Represàlia d'Algèria contra "l'injustificable" suport del govern espanyol al pla d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara

Berto Sagrera
Foto: Europa Press
Barcelona. Dimecres, 8 de juny de 2022. elnacional.cat
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, con el primer ministro de Argelia   Europa Press

Represàlies. Algèria ha suspès el tractat d'amistat amb l'estat espanyol pel gir sobre el Sàhara Occidental, tal com ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda el president del país, Abdelmadjid Tebboune, per "l'injustificat" suport al pla d'autonomia del Marroc sobre el territori. Així doncs, la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya serà "immediata". Recordem que l'acord va ser signat fa gairebé dues dècades: el 8 d'octubre del 2002. "Les autoritats espanyoles han emprès una campanya per justificar la posició que han adoptat sobre el Sàhara Occidental, una violació de les seves obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el Regne d'Espanya", ha declarat.

En aquest sentit, Alger ha retret el suport de l'executiu de Pedro Sánchez a una "fórmula il·legal i il·legítima" com és l'autonomia plantejada des de Rabat, que proposa una política colonial de "fets consumats" mitjançant "arguments fal·laços", segons el comunicat recollit per l'agència de notícies oficial APS. El mateix mitjà recull que "la posició del govern espanyol és incompatible amb la legitimitat internacional que l'imposa la seva posició de força gestora i amb els esforços de Nacions Unides i del nou enviat personal del secretari general de l'ONU, i contribueix directament al deteriorament de la situació en el Sàhara Occidental".

Més represàlies

Just aquest dimecres al matí saltava la notícia: Algèria ja boicoteja els productes espanyols, com a represàlia per enterrar l'autodeterminació del Sàhara Occidental. La qüestió és que des de l'abril han crescut al país africà les restriccions a la importació de productes espanyols. Es va començar amb la compra de carn de boví, però les restriccions arriben a altres sectors fins al punt d'anar en contra de l'acord d'associació amb la Unió Europea signat l'any 2005. Aquest boicot no estava reconegut per les autoritats algerianes, però la suspensió del tractat posa de manifest l'existència d'importants represàlies d'Algèria contra l'estat espanyol. Un tractat que es pot consultar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

 

Entre altres coses, el tractat d'amistat entre Algèria i l'estat espanyol reconeixia en els seus principis generals el "respecte a la legalitat internacional", la "igualtat sobirana", la "no-intervenció en afers interns", "l'abstenció de recórrer a l'amenaça o a l'ús de la força", "l'arranjament pacífic de controvèrsies", la "cooperació per al desenvolupament", el "respecte als drets fonamentals i a les llibertats fonamentals de les persones" i el "diàleg i comprensió entre cultures i civilitzacions". És a dir, que el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació del 2002 "fins ara regia el desenvolupament de les relacions entre els dos països", tal com ha recordat aquest dimecres la presidència algeriana.

El silenci de Sánchez

Precisament, Sánchez havia de parlar aquest dimecres en el Ple del Congrés dels Diputats sobre les conseqüències que ha tingut la relació amb Algèria en la nova relació amb el Marroc. Això no obstant, no ha fet cap referència en cap moment a la situació actual en la relació bilateral, malgrat que alguns portaveus parlamentaris han esmentat el fet que el país africà va cridar a consultes el seu ambaixador (que va marxar al març) després del gir de l'estat espanyol respecte del pla marroquí d'autonomia per al Sàhara. Simplement, s'ha limitat a dir que cal "assumir un discurs de respecte mutu, deixant de banda el que pot ofendre a cada part".

En aquests dos mesos des del reconeixement espanyol al pla d'autonomia, l'executiu estatal s'ha afanyat a subratllar que Algèria és un "soci sòlid i fiable" i en posar en relleu que sempre ha complit els seus contractes internacionals en matèria energètica, qüestionant així que la crisi diplomàtica pugui tenir un impacte en el subministrament del gas a Espanya. De fet, en una resposta parlamentària el passat 1 de juny, el govern espanyol sostenia que "amb la situació ara com ara i amb les reserves d'slots i capacitat ja realitzada pels comercialitzadors, no hi ha indicis objectius d'una situació de manca de subministrament gasista en els pròxims mesos".