(justicia): ecuanimidad europea vs deshonestidad española
Boye avisa que de la sentència del TGUE es desprèn que l’euroordre contra Puigdemont era il·legal
Destaca que el Tribunal General de la UE assumeix que eren diputats des de juny del 2019
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 6 de juliol de 2022. elnacional.cat
La sentència que aquest matí ha fet pública el Tribunal General de la UE demostra que les euroordres cursades contra Carles Puigdemont i Toni Comín l'octubre i novembre del 2019 són il·legals, segons l'advocat dels dos polítics, Gonzalo Boye. La sentència ha inadmès la demanda que Puigdemont i Comín van presentar contra el president del Parlament Europeu Antonio Tajani per no permetre'ls prendre possessió del seu escó després de les eleccions de maig del 2019. Això no obstant, el Tribunal General sí assumeix a la sentència que, tal com va dictar el TJUE, els dos polítics eren eurodiputats des del moment en què es va proclamar els resultats dels comicis, el maig del 2019.
Segons Boye, la principal conseqüència d'aquest pronunciament és que les euroordres cursades l'octubre i novembre del 2019 contra ells són il·legals, atès que es van emetre abans de demanar el corresponent suplicatori al Parlament Europeu. L'advocat no descarta presentar un recurs en alguns dels punts de la sentència que s'ha fet pública aquest matí. Així ho ha explicat a través d'un fil de piulades.
Captura del tuit de Gonzalo Boye
Captura del tuit de Gonzalo Boye
També Puigdemont ha reaccionat en el mateix sentit a través del seu compte de Twitter. L'eurodiputat de Junts subratlla que la sentència deixa clar que des del primer dia en què es van proclamar els resultats gaudien de la immunitat i, per tant, aquest ja no és un argument de part sinó "una sentència europea".
captura de la piulada de Carles Puigdemont
Com ha apuntat Boye, també Puigdemont assenyala la intenció de presentar un recurs de cassació contra la decisió d'avui del TGUE i recorda que el TJUE ja va acceptar retornar-li la immunitat cautelarment el passat mes de maig després que el Tribunal General denegués aquesta mesura.
piulada puigdemont tgue
El TGUE ha inadmès el recurs de Puigdemont i Comín per considerar que el president de l'Eurocambra es va limitar a aplicar la legislació espanyola en no permetre que assumissin els seus escons. El tribunal argumenta que la decisió no va generar efectes jurídics, per la qual cosa no es pot recórrer.
Puigdemont i Comín van aconseguir prendre possessió de l'escó sis mesos més tard de les eleccions, després que el desembre del 2019 el TJUE deixés clar que el republicà Oriol Junqueras, que també va obtenir l'escó en aquells comicis, gaudia d'immunitat des del moment en què es van proclamar els resultats i, per tant, hauria d'haver pogut viatjar a Estrasburg per assumir l'escó.
el TGUE salva el cap de Tajani tallant el del jutge Llarena
Barcelona. Dimecres, 6 de juliol de 2022. elnacional.cat
L'inconvenient que tenen les notes de premsa és que de vegades ofereixen titulars que interessen els qui les distribueixen i volent o no oculten notícies que acaben sent molt més rellevants. Si a més la nota de premsa es distribueix en diverses llengües i un es llança a fer un resum de la distribuïda en castellà, es pot trobar després que la que ha estat distribuïda en anglès o francès acaba tenint matisos importants. Quelcom similar ha passat amb la sentència que aquest dimecres ha fet públic el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre el recurs que van presentar al seu dia els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín després que l'expresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani, no els permetés assumir els seus escons a l'Eurocambra després de guanyar les eleccions europees de maig de 2019 a Catalunya.
El TGUE treu responsabilitat a Tajani, fundador del partit Forza Italia, i inadmet el recurs argumentant que l'expresident de la Cambra es va limitar a aplicar la legislació espanyola, tal com marca el reglament i que ni ell ni el Parlament no tenien marge per fer una altra cosa. De fet, el TGUE considera que la decisió de Tajani tampoc no va tenir com a efecte impedir als demandants de realitzar els tràmits administratius necessaris per exercir els seus mandats. La qual cosa, és cert, i tant Puigdemont com Comín i més tard Clara Ponsatí gaudeixen de la condició plena d'europarlamentaris. Al final, el tecnicisme de Tajani va servir de bastant poc i si sabéssim tota la veritat coneixeríem les pressions de la seva família política, el Partit Popular Europeu, en uns moments en què Mariano Rajoy governava a Espanya i a Tajani se li atorgava la Creu de Plata de l'Orde al Mèrit de la Guàrdia Civil.
Però si això era una part del pronunciament del TGUE cal anar fins a la lletra petita de la sentència per avançar un pas més segons l'opinió del tribunal i és allà on trobem un punt de vista transcendental: el tribunal considera que les euroordres cursades pel jutge Pablo Llarena a l'octubre i el novembre del 2019 són il·legals. Per què? Perquè es van emetre abans de demanar el corresponent suplicatori al Parlament Europeu. O sigui, que des del primer moment en què es van proclamar els resultats tenien immunitat, una cosa que el Suprem ha negat sempre. El resum és ben senzill: ha salvat Tajani tallant el cap a Llarena.
És important, en conseqüència, el moment en què s'assumeix la condició d'eurodiputat, que no és quan es jura la Constitució ni qualsevol altre tràmit d'ordre domèstic. Això és una cosa de rellevància per a les autoritats espanyoles, però no necessària per a les autoritats europees a les quals només les interessa la proclamació de resultats. Avui hem vist interpretacions per a tots els gustos i, és clar, per a molts dir que Puigdemont ha perdut és una bona notícia i si això succeeix a Europa, on les sentències judicials acostumen a caure del seu costat, encara més. Però tampoc no ha estat en aquesta ocasió, on es dilucidava realment poc i que, malgrat tot, ha donat un regal inesperat. Una bona manera d'encarar sentències més rellevants que es produiran en les properes setmanes.