el Abogado General del TJUE apoya a Llarena

 

L'advocat general del TJUE fa costat a Llarena en el seu pols amb Puigdemont i la resta d'exiliats

Conclou que Bélgica hauria de demostrar una vulneració sistmèmica de drets fonamentals per denegar l'euroordre

Marta Lasalas
Barcelona. Dijous, 14 de juliol de 2022. elnacional.cat

L’advocat general del TJUE Jean Richard de la Tour ha fet costat al jutge instructor Pablo Llarena en les seves conclusions davant les qüestions prejudicials que el magistrat espanyol va presentar arran de la decisió de la justícia belga de denegar l'extradició del conseller Lluís Puig. L'advocat general adverteix que un país, en aquest cas Bèlgica, no pot entrar a valorar si el Suprem és l'autoritat competent per jutjar el conseller Puig i que per argumentar un risc de vulneració d'un dret fonamental ha de demostrar deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol. De la Tour assegura que el jutge instructor pot tornar a presentar l'euroordre a Bèlgica contra Puig si es demostra que l'anterior es va denegar contravenint el dret de la Unió.

Llarena va plantejar les seves qüestions prejudicials davant de la decisió de Bèlgica de negar-se a extradir el conseller Lluís Puig amb l'argument que el Tribunal Suprem no era el competent per jutjar-lo i que, a la vista de les declaracions públiques de jutges i magistrats, existia un risc de vulneració de la presumpció d'innocència. Aquestes dues qüestions van suscitar un intens debat durant la vista que el TJUE va celebrar el passat 5 d'abril a Luxemburg al voltant de les set qüestions prejudicials que va plantejar Llarena, les defenses van argumentar que la deficiència generalitzada pot afectar un col·lectiu determinat i no tot el sistema. 

Drets fonamentals

L'advocat general adverteix avui que no es pot denegar l’execució d’una euroordre per un motiu que no estigui contemplat a la decisió marc que regula el seu funcionament. Admet que l’euroordre es pot denegar si hi ha raons serioses per considerar que hi hauria com a efecte una vulneració de drets fonamentals de la persona afectada, però que això s’ha de fer de conformitat amb la jurisprudència del TJUE que fixa unes condicions estrictes per aquest rebuig.

No accepta que l’autoritat judicial que ha de decidir sobre l’euroordre controli si l’autoritat judicial que l’emet, en aquest cas el Tribunal Suprem, és competent, perquè això contravindria el principi d’autonomia processal i el principi de reconeixement mutu entre estats. Aquests principis són, segons recorda l’advocat general la “pedra angular” del mecanisme de l’euroordre en què la denegació d’una ordre europea d'extradició és l’excepció i requereix una interpretació estricta.

Deficiències sistèmiques

L’euroordre no es pot denegar, segons l'advocat general, si no hi ha dades que demostrin de manera fiable i precisa un “risc real de vulneració del dret fonamental a un procés equitatiu davant d’un jutge establert prèviament per la llei”, tal i com preveu la Carta de Drets Fonamentals de la UE, degut a “deficiències sistèmiques o generalitzades en el funcionament del sistema judicial de l’Estat emissor”. Si no hi ha aquestes deficiències, el sistema proporciona als afectats els mecanismes per recórrer i demanar una correcció en allò que no funcioni de manera adequada. En el cas concret dels polítics independentistes, assenyala que tenen a la seva disposició vies de recurs a l’Estat espanyol, fins arribar al Tribunal Constitucional, per tal que es controli l’observança d’aquest dret fonamental.

L’advocat general adverteix que si no hi ha un risc de vulneració sistèmic del dret fonamental a un procés equitatiu, apel·lar a aquest argument no seria més que l’expressió d’una desconfiança cap als tribunals de l’estat espanyol, contrària als principis de confiança i reconeixement mutus en què se sustenten els fonaments del sistema de l’euroordre.

Nova euroordre

Segons aquestes conclusions, Llarena pot presentar una nova euroodre a Bèlgica reclamant al conseller Puig si es demostra que la denegació de l’anterior es va fer contravenint el dret de la Unió. Imposar un límit al nombre d’euroordres “suposaria posar en entredit l’efectivitat del sistema de cooperació judicial i debilitar els esforços encaminats a sanciona de manera efectiva les infraccions dins de l’espai de llibertat, seguretat i justícia” argumenta l'advocat general.

 

Boye avisa que l'advocat general contradiu el TJUE i nega els drets fonamentals individuals

L'advocat de Puigdemont alerta que l'informe de l'advocat general representa un retrocés important en drets i llibertats

Marta Lasalas
Barcelona. Dijous, 14 de juliol de 2022. elnacional.cat
Gonzalo Boye Isabel Elbal TJUE

L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, adverteix que les conclusions de l'advocat general del TJUE contràries als argument exposats per Bèlgica per denegar l'extradició de Lluís Puig i a favor de les tesis del jutge instructor Pablo Llarena representen una negació dels drets fonamentals com a drets individuals, atès que assumeix que només es pot esgrimir una vulneració de drets per denegar una euroordre si es tracta d'una vulneració generalitzada i sistèmica. L'advocat, tot i admetre que les conclusions de l'advocat general no són les que esperaven, reitera l'aposta i la confiança per la justícia europea i nega que les conclusions comportin un lliurament dels exiliats a la justícia espanyola.

L'advocat general del TJUE ha fet públic avui el seu informe en relació a les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena arran de la negativa de Bèlgica a extradir Puig. En les seves conclusions l'advocat general s'alinea amb els arguments de Llarena i adverteix que per esgrimir un risc de vulneració d'un dret fonamental, com ha fet en la seva negativa a executar l'euroordre, la justícia belga hauria de demostrar deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol. Aquest va ser un dels arguments clau també durant la vista que es va celebrar el passat mes d'abril a Luxemburg.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.27.01

Captura de la piulada de Boye

Boye considera que les conclusions de l'advocat general entren en confrontació amb els criteris establerts pel TJUE en una sentència de febrer del 2022 i amb d'altres, en què es reconeix la vulneració del dret a un procés equitatiu com a raó per denegar una euroordre.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.27.49

Captura de la piulada de Gonzálo Boye

Adverteix que "el criteri de l'advocat general representa una negació mateixa dels drets fonamentals com a drets individuals, assumint que només quan existeix una vulneració generalitzada i sistemàtica és quan es pot tenir en consideració com a causa per a denegar un lliurament". A parer de l'advocat, això implicaria la "desnaturalització de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE i un retrocés important en matèria de drets i llibertats que excedeix amb escreix el cas català" i comportaria un gir copernicà en aquesta matèria, en cas de confirmar-se.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.28.19

Captura de la piulada de Gonzálo Boye

Amb tot, adverteix que aquestes conclusions no comporten un futur lliurament dels exiliats a la justícia espanyola sinó que simplement torna a enviar el procediment a la casella de sortida i obliga a provar que existeix una fallada generalitzada del sistema. "Comptem amb els elements per acreditar-ho si es confirmen els sorprenents criteris de l'advocat general", assegura Boye.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 13.28.41

Captura de les piulades de Gonzalo Boye

Puigdemont té previst fins el "pitjor escenari" al TJUE: "Lluitarem fins al final, sense rendir-nos"

Assegura que tenen previstos tots els escenaris que es poden produir i que detecten contradiccions a l'informe d'avui

Marta Lasalas
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 14 de juliol de 2022. 13:24
Actualitzat: Dijous, 14 de juliol de 2022. 13:24
Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont eurodiputat parlament Europeu 13 gener EFE

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha admès que no els satisfan les conclusions que avui ha fet públiques l'advocat general del TJUE, en què fa costat als argument del jutge instructor Pablo Llarena en la disputa amb Bèlgica per la negativa a executar l'euroordre contra el conseller Lluís Puig. Puigdemont adverteix que en les conclusions de l'advocat general s'observen "clares contradiccions" amb la jurisprudència més recent del mateix TJUE i ha mostrat la confiança que el tribunal ho resoldra. En qualsevol cas, assegura que tenen previstos tots els escenaris possibles i que lluitaran "fins al final" i sense rendir-se ni renunciar. "Sabem què hem de fer en cadascun d'ells. Des del més favorable al més desfavorable", assegura.

L'advocat general ha conclòs en l'informe que ha fet públic avui en relació a les qüestions prejudicials de Llarena que la justícia belga no ha de pronunciar-se sobre si el Tribunal Suprem és o no competent per jutjar Puig, i que per esgrimir l'argument del risc de vulneració d'un dret fonamental, com ha fet en la seva negativa a executar l'euroordre, hauria de demostrar deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol.

En un fil de piulades, el president, tot i admetre que haurien volgut un informe més favorable de l'advocat general, assegura que les defenses dels exiliats tenien identificats tots els escenaris possibles i que sabran com respondre a cadascun d'ells, des del més favorable al més desfavorable.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 12.48.46

Captura del tuit de Puigdemont

Ha subratllat que ara els polítics exiliats ja saben què han de fer i quines actituds han de prendre si arriba "el cas del pitjor de tots els escenaris possibles", en el qual no es troben en aquest moments. "Que ningú no en tingui dubte: avui més que mai ens conjurem amb el no surrender amb que hem lluitat tots aquests anys", ha reblat.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 12.48.53

Captura del tuit de Puigdemont

De fet, el president admet que aquesta no era la resposta que esperaven i que no els satisfà, però adverteix que davant les contradiccions que detecten en el text de l'advocat general en relació a la jurisprudència del Tribunal de Luxemburg, estaran a l'aguait per conèixer la decisió final del TJUE.

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 12.38.00

Captura del tuit de Puigdemont

El president subratlla  que el TJUE resoldrà les contradiccions que detecten en les conclusions de l'advocat general i subratlla que en qualsevol cas s'haurà de recórrer un camí que ja coneixen "amb més experiència que abans".

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 12.48.37

Captura de Pantalla 2022 07 14 a les 12.48.37