España cañí 354: los tanques españoles para Ucrania, inservibles

Riota internacional pel pèssim estat dels tancs espanyols

Sánchez va fer l'oferta a Zelenski durant la seva visita a Kíiv a l'abril

Lluís Bou
Barcelona. Dimecres, 3 d'agost de 2022. elnacional.cat
pedro sanchez volodimir zelenski guerra rusia ucrania efe

L'excusa que va donar la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, per no enviar tancs Leopard d'Espanya a Ucraïna a causa del seu estat "absolutament lamentable" ha transcendit als mitjans estrangers i ha provocat un ridícul internacional. El setmanari alemany Stern ha remarcat que l'acord que hi havia perquè Espanya enviés 40 tancs Leopard a lluitar amb l'exèrcit d'Ucraïna se n'ha anat pel pedregar perquè "estan massa deteriorats per ser enviats a la batalla". "És més: fins i tot sense l'acció de l'enemic, representarien un perill per a la tripulació", afegeix. 

"Els tancs en qüestió van ser emmagatzemats per l'exèrcit a una base militar de Saragossa l'any 2008. Havien de ser convertits en vehicles blindats de recuperació, però el pla va quedar abandonat. Fa anys, Madrid se'n volia desfer i donar-los al Perú [...] Els tancs no només estan estacionats des de fa 14 anys, sinó que entre ells hi ha els 20 Leopard de la Brigada Extremadura XI que, tot just ser lliurats, van quedar negats pel fang el 1997", apunta. Tot plegat ha estat un desgavell. "Segons sembla, al principi es van prometre tancs a Ucraïna sense mirar-los abans. Després, a mitjans de juny, es van inspeccionar els antics Leopard. De 40, en van quedar només 10. Però cal suposar que el nombre s'hagi anat reduint fins que l'acord ja no tenia sentit", explica.

La televisió alemanya N-TV ha recordat que l'any 1995 Espanya va comprar a Alemanya 108 tancs Leopard de segona mà. "Aquest mes de juny, Madrid es va plantejar oferir-ne alguns a Kíev, mentre que altres estats occidentals encara descartaven el lliurament dels principals carros de batalla. Ara resulta, però, que el material era ferralla", indica. Recorda que per enviar els tancs era necessari el vistiplau d'Alemanya com a país fabricant, i que això és el que va tractar Robles amb la ministra de Defensa alemanya, Christine Lambrecht, coincidint amb la cimera de l'OTAN a Madrid. La ministra alemanya hauria autoritzat l'enviament, desconeixent l'estat lamentable dels vehicles.

 El diari rus Pravda també parla de la polèmica oferta espanyola, i cita unes declaracions de la ministra Robles. "Encara estem analitzant tots els extrems, però ja us puc dir que els tancs Leopard, que fa molts anys que estan emmagatzemats a Saragossa, no es poden traslladar perquè es troben en un estat absolutament deplorable". La ironia russa és evident.

I l'agència britànica Reuters afegeix que la mateixa Robles afirmava al juny que la possibilitat d'enviar vehicles a Ucraïna "estava sobre la taula" després que el diari El País va informar que Espanya s'estava plantejant enviar a Ucraïna uns 40 Leopard de fabricació alemanya. Reuters afegeix que el president espanyol, Pedro Sánchez, va fer l'oferta dels tancs al president ucraïnès Volodímir Zelenski durant una visita a Kíiv al mes d'abril. Primer la cessió va quedar encallada perquè calia abans el vistiplau alemany, i després pel pèssim estat dels vehicles.