desprecio -¿y rencor?- del Jefe de Estado español a Colombia, a Bolívar, a...

Felipe VI, abucheado durante la investidura del nuevo presidente de Colombia

Su presencia ha sido mal recibida por los seguidores de izquierdas antiimperialistas de Petro

Joel Carrasco Albertus
Foto: EFE
Barcelona. Lunes, 8 de agosto de 2022. elnacional.cat
Críticas a Felipe VI por no levantarse al paso de la espada de Bolívar

Felipe VI ha sido abucheado durante el acto de investidura del nuevo presidente de Colombia, Gustavo Petro. Cuando el presidente colombiano leía la lista de personalidades invitadas y le ha tocado al turno al monarca, el público ha regañado energéticamente al Borbón, que ha puesto cara de circunstancias. Su expresión facial ha puesto de manifiesto su malestar ante una situación que se podía esperar, ya que Petro es de izquierdas, de hecho, es el primer presidente de izquierdas que gobernará el país latinoamericano, y que encabeza la ideología del revolucionario Simón Bolívar, que lideró el levantamiento de muchas regiones sudamericanas que desembocó en su independencia. El nuevo jefe del ejecutivo colombiano, además, tiene un pasado muy vinculado a la extrema izquierda. Fue guerrillero del Movimiento 19 de Abril (M-19), o también conocido como "Eme". Una organización que reivindicaba las ideas de Bolívar y, por lo tanto, la negación casi total del poder de España sobre Colombia. El M-19 protagonizó ataques como el robo de la espada de Bolívar, en el año 1974, o también el asalto del Palacio de la Justicia, unos hechos que acabaron con la muerte de 101 personas y 11 magistrados, casi la mitad de los integrantes del Tribunal Supremo colombiano.

El Rey, por lo tanto, no estaba cómodo en una cita en la que todos los ímputs politicohistóricos no eran demasiado hospitalarios hacia su presencia, que responde a protocolos imperialistas. La situación ha sido tan molesta para Felipe VI que ha hecho estallar la polémica en las redes sociales con un gesto muy feo hacia los países latinoamericanos y excolonias españolas. El monarca no se ha querido levantar al paso de la urna que transportaba la espada del revolucionario Bolívar hacia el nuevo presidente colombiano. Todos los mandatarios se han puesto de pie menos Felipe VI, que ha permanecido sentado con una mirada fría, sin aplaudir ni mostrar entusiasmo. El activista político Enero Usuga ha sido el primero en advertir de la mala educación de Felipe: "El Rey de España, el único que se ha quedado sentado cuando ha llegado la espada de Bolívar a la posesión presidencial. Esta es la misma con la cual libertador combatió al ejército español hace más de 200 años". Ante este vídeo, en el que se ve a todo el mundo de pie ante el símbolo, el president Carles Puigdemont ha querido hacer una captura de las imágenes en que se aprecia al jefe del Estado en un momento tan solemne.

"La monarquía restaurada por Franco se hace fotos con los diputados del partido fascista Vox, pero no se levanta ante un símbolo en el cual se reconocen los pueblos liberados de la tiranía española", ha escrito el president en el exilio en un mensaje muy contundente para expresar su enfado. Además, ha aprovechado para hacer referencia a la fotografía de Felipe en Mallorca con algunos de los representantes de Vox en las Islas, que fueron invitados a la recepción en Marivent y se retrataron con él, que aparece bien sonriente en las imágenes. Con todo, sin embargo, no es la primera vez que Felipe VI incendia las redes con una fotografía con diputados de ultraderecha.

 

08.08.2022 - vilaweb

La visita de Felipe VI a Colòmbia, on assisteix a la presa de possessió de Gustavo Petro, s’ha saldat amb un nou episodi de rebuig a la monarquia espanyola a l’Amèrica Llatina.

Els maldecaps per al rei espanyol han arribat tan bon punt ha començat la cerimònia. El nom de Felipe VI –que per protocol ha estat el primer a ser cridat– ha estat un dels pocs que ha rebut una xiulada sorollosa dels assistents durant la ronda de presentacions. Alhora, el públic no ha dubtat a aplaudir el nom del mandatari que seia al seu costat: el president de Xile, Gabriel Boric, aliat polític de Petro i un dels referents progressistes de la regió. Al març, el monarca espanyol arribà amb quinze minuts de retard a la presa de possessió de Boric, cosa que obligà les autoritats xilenes a endarrerir la cerimònia. El president xilè –que avui pràcticament no ha intercanviat paraules amb Felipe VI– qualificà la tardança de Felipe VI d’inacceptable.

La crispació no s’ha acabat pas ací. Minuts després, el monarca espanyol ha respost al rebuig del públic tot negant-se a aixecar-se –com a mostra de respecte institucional– durant l’exhibició de l’espasa de Bolívar, talismà de l’alliberament nacional de Colòmbia de l’imperi espanyol. Felipe VI ha estat l’únic mandatari que ha romàs assegut durant la mostra de l’arma amb què el dirigent revolucionari va expulsar les autoritats colonials espanyoles fa més de dos-cents anys.

L’espasa de Bolívar ja havia estat protagonista de la jornada d’investidura fins i tot abans de la intervenció del monarca espanyol. L’instrument fou furtat el 1974 per la guerrilla M-19, que va dir que no la lliuraria fins que no es retornés la llibertat al poble de Colòmbia. Després de rondar per uns quants punts del país, als anys vuitanta l’arma fou enviada a Cuba, país simpatitzant amb els objectius del grup. Finalment, l’espasa fou retornada al govern colombià als anys noranta, en el marc de l’acord de pau entre l’M-19 i el govern del president en aquell moment, Virgilio Barco.

D’aleshores ençà, l’espasa ha estat custodiada diligentment al palau presidencial del país. Precisament, el predecessor de Petro, Iván Duque, s’havia negat a exhibir-la tot al·legant motius de seguretat. Tan bon punt ha estat investit nou president de Colòmbia, Petro –que de jove formà part de la guerrilla M-19– ha ordenat que l’espasa sortís del palau presidencial i s’exhibís durant la presa de possessió.

Els Borbons, perseguits pel seu propi passat

No és, ni de bon tros, el primer incident relacionat amb la memòria històrica que protagonitza un monarca espanyol. Una de les polèmiques més sonades arribà l’any 1997, amb el casament de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin a Barcelona. El consistori proposà que la parella fos rebuda per l’Àliga de Barcelona, màxima representant protocol·lària de la ciutat, però Juan Carlos rebutjà l’oferiment tot atenint-se a l’origen austriacista de la bèstia.

 

Carles Puigdemont ha lamentat l'actitud irrespectuosa de Felip VI a la presa de possessió de Gustavo Petro a Colòmbia

Nura Portella
Foto: Twitter
Barcelona. Dilluns, 8 d'agost de 2022. elnacional.cat
felip vi monarquia colombia espasa simon

Felip VI ha abandonat ja Mallorca, on estava de vacances amb la seva família, per assistir a la presa de possessió de Gustavo Petro com a nou president de Colòmbia, el primer polític d'esquerres que assumirà aquest rol al país. En ell, però, el monarca ha tingut un gest molt lleig i irrespectuós amb un dels símbols més importants de Colòmbia, l'espasa de Simón Bolívar. Quan ha passat per davant seu, que estava assegut pràcticament a primera línia durant la cerimònia, tots els assistents a l'acte s'han aixecat. Tots, menys un. Felip VI s'ha mirat aquest símbol colombià des de la distància i no s'ha aixecat en senyal de respecte. Aquest gest no ha passat gens inadvertit a les xarxes, tampoc pel president Carles Puigdemont, usuari molt actiu a Twitter, que també ha volgut dir la seva. 

Un gest molt irrespectuós de Felip VI 

L'activista polític Gener Usuga ha estat el primer a advertir de la mala educació de Felip: "El Rei d'Espanya, l'únic que s'ha quedat assegut quan ha arribat l'espasa de Bolívar a la possessió presidencial. Aquesta és la mateixa amb la qual llibertador va combatre l'exèrcit espanyol fa més de 200 anys". Davant d'aquest vídeo, en què es veu a tothom dempeus davant el símbol, Puigdemont ha volgut fer una captura de les imatges en què s'aprecia al Cap d'Estat en un moment tan solemne. 

"La monarquia restaurada per Franco es fa fotos amb els diputats del partit feixista V0X, però no s’alça davant d’un símbol en el qual es reconeixen els pobles alliberats de la tirania espanyola", ha escrit el president a l'exili en un missatge molt contundent per expressar el seu enuig. A més, ha aprofitat per fer referència a la fotografia de Felip a Mallorca amb alguns dels representants de Vox a les Illes, que van ser convidats a la recepció a Marivent i van retratar-se amb ell, que apareix ben somrient a les imatges. Amb tot, però, no és el primer cop que Felip VI incendia les xarxes amb una fotografia amb diputats d'ultradreta.

Una espasa robada per la guerrilla M-19 

L'espasa de Bolívar és un objecte emblemàtic pel país, que el 1974 la guerrilla M-19 va aconseguir robar del museu de Bogotà on estava guardada. El mateix Petro va formar part d'aquesta guerrilla, que quan es va dissoldre i es va signar la pau va decidir tornar l'espasa, fet que l'ha convertida en un símbol pel conjunt de Colòmbia i també pel mateix nou president. Tot i que volia que fos present durant tota la cerimònia, l'anterior president Iván Duque no va autoritzar-ho. Per això, la seva primera ordre com a president ha estat treure de nou l'espasa del Libertador de la Casa de Nariño fins a la plaça de Bolívar. Ha estat llavors quan Felip VI ha decidit no aixecar-se.