liberland, terra nullius europeo

Liberland (en serbio, Слободна Република Либерланд; en croata, Svobodná republika Liberland; en inglés, Free Republic of Liberland), oficialmente República Libre de Liberland, es una micronación de Europa.234​ Está situado en la península de los Balcanes, orilla occidental del río Danubio, en la frontera entre Croacia y Serbia, compartiendo una frontera terrestre con el primero. Liberland fue proclamada el 13 de abril de 2015 por Vít Jedlička.

El sitio web oficial de Liberland dice que dicha nación pudo ser creada debido a la disputa territorial serbo-croata.5678​ Ha habido ciertas reacciones como la del Ministro Serbio de Asuntos Exteriores, quien manifestó que a pesar de considerar el asunto trivial, el «nuevo Estado» no tiene efecto alguno sobre la frontera serbia delineada por el Río Danubio.9

Croacia, quien administra actualmente el área, ha manifestado que tras un arbitraje internacional debe ser concedida solo a Croacia o a Serbia.10​ Dicho país ha bloqueado el acceso a la misma desde mayo de 2015, deteniendo durante ese mes dos veces a Jedlička al menos por un día.11​ La República de Somalilandia (un país sin reconocimiento internacional) ha sido el primero del mundo en reconocer internacionalmente la soberanía estatal de Liberland. A pesar del escaso reconocimiento internacional, en noviembre del 2022 la ciudad colombiana de Manizales, en cabeza del alcalde Carlos Mario Marín Correa, suscribió con Liberland un convenio para la enseñanza de inglés bajo el programa «Inglés para el Empleo» a 5.000 manizaleños, esto sin costo alguno para la ciudad antes mencionada. 1213

 

Liberland, oficialment República Lliure de Liberland,[1] (txec: Svobodná republika Liberland, anglès: Free Republic of Liberland) és una micronació autoproclamada independent, situada entre Croàcia i Sèrbia, a la riba dreta del Danubi. La proclamació de sobirania fou duta a terme per Vít Jedlička el 13 d'abril de 2015. La superfície del territori és de 7 km².[2][3]

Liberland se situa al territori de color verd, anomenat "Siga" al mapa. Els territoris en groc són reclamats tant per Croàcia com per Sèrbia.

 Història

La web oficial de Liberland afirma que l'estat podria ser creat a causa de la disputa territorial entre Croàcia i Sèrbia. Des de la Guerra de Iugoslàvia alguns territoris fronterers de la zona han estat motiu de disputa entre tots dos països, com ara l'Illa de Vukovar o l'Illa de Šarengrad. Malgrat això, uns quants d'ells quedaren sense reclamar. Així Jedlička interpretà que la zona era terra nullius, "terra de ningú", i que per tant Liberland no interfereix en la sobirania de cap dels països. La micronació fou declarada el 13 d'abril de 2015 en el territori més extens d'aquest conjunt de terrenys sense reclamacions territorials, conegut com a Gornja Siga.[4]

Durant la primera setmana de vida de l'estat rebé unes 200.000 peticions de ciutadania.[3] El 9 de maig de 2015 el president fou arrestat a Croàcia per creuament il·legal de frontera internacional.[5] La policia croata no ha permès que ningú creuara fins al país.[6] Vit Jedlicka esperà el 2017 el reconeixement de Liberland com a país per part de l'aleshores president dels Estats Units d'Amèrica Donald Trump.[7]

Idea

La motivació de Jedlička, membre del Partit dels Ciutadans Lliures txec, és de crear un estat sobirà sota els principis del liberalisme, inspirat segons ell en el model de Mònaco, Liechtenstein o Hong Kong. La divisa del país és "Viure i deixar viure" (txec: Žít a nechat žít). En la informació bàsica de la micronació es descriuen els requisits per ser ciutadà de Liberland, els quals deixen fora tothom amb passat comunista, nazi o extremista.

Referències

 • Kiernan, Ed «Inside ‘Liberland,’ the Place of No Taxes Where Crowdfunding Rules». Bloomberg, 21-07-2015 [Consulta: 6 abril 2016].
 • (anglès) «About Liberland». [Consulta: 21 abril 2015].
 • Nolan, Daniel «Liberland: hundreds of thousands apply to live in world's newest 'country'». The Guardian, 24-04-2015 [Consulta: 6 abril 2016].
 • (txec) «Člen Svobodných vyhlásil na území bývalé Jugoslávie vlastní stát». Novinky. Arxivat de l'original el 2015-04-17. [Consulta: 21 abril 2015].
 • Chiaramonte, Perry «Liberland president arrested by Croatia for trespassing in 'no man's land'». Fox News, 10-05-2015 [Consulta: 6 abril 2016].
 • Jenkins, Jolyon «Vit Jedflicka y Liberland: el hombre que creó un pequeño país al que nadie (ni él) puede entrar». BBC, 14-11-2016 [Consulta: 18 juliol 2017].
  1. Taylor, Adam «Liberland, a self-proclaimed country in Eastern Europe, hopes for recognition from Trump». The Washington Post, 22-01-2017 [Consulta: 18 juliol 2017].

  Enllaços externs

  A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liberland