"Hong Kong: el porc, el llop i de drac", Sin-ming Shaw

A Hong Kong va esclatar un avalot polític que va agafar el Govern de la Xina completament per sorpresa. Els 1.200 delegats privilegiats acuradament escorcollats per la Xina que tenen com a missió elegir el pròxim cap executiu de Hong Kong (CE per les sigles en anglès) demà, 25 de març, normalment acaten les directives de les autoritats de la Xina. Henry Tang, a qui la premsa de Hong Kong cruelment va assignar el sobrenom de Porc pel seu intel·lecte poc excepcional, i C.Y. Leung, fins ara un actor de repartiment anomenat Llop per la seva falta de misericòrdia que es percep com a despietada, formaven tot l’elenc. Tots dos homes tenen credencials impecables pro Xina, un prerequisit per convertir-se en CE. Tot i que hi ha un tercer candidat prodemocràtic que es troba en alguna part entre bastidors, no té cap possibilitat.

Tang, el candidat preferit de l’elit empresària local i l’administració pública que alguna vegada va liderar, promet preservar l’statu quo, que és música per a les orelles dels rics de Hong Kong. Però un gir argumental va complicar la seva campanya i ara tant Tang com Leung improvisen els seus parlaments i consulten el director (la Xina) constantment. Alhora, el públic, el poble de Hong Kong, està udolant, xiulant i llançant ampolles a tots els que són a l’escenari.

De manera que el que suposadament havia de ser una peça avorrida de teatre s’ha convertit en un èxit monumental.

Tang va cometre dos errors fonamentals. El primer va ser no confessar amb rapidesa que tenia amants. Una d’elles té un fill en edat universitària el pare del qual probablement sigui Tang. Sens dubte, els ciutadans de Hong Kong estan lluny de ser puritans, i les vides sexuals dels seus líders no són una preocupació important. Però entenen que qualsevol que es presenti per al càrrec hauria d’haver estat preparat per a aquest tipus de revelacions. Tang no ho estava. Més aviat va ser tasca dels tabloides fer públiques les seves amants, una per una, setmana rere setmana, com si estiguessin pelant una ceba.

El segon error va ser fins i tot més estúpid. Els diaris van descobrir que havia construït il·legalment una cava gran i luxosa amb un spa al dessota d’una de les seves mansions. Per a sorpresa de tots, Tang va insistir que no hi tenia un celler, només un dipòsit. Després va fer sortir la seva esposa ja humiliada, feta un mar de llàgrimes, a enfrontar-se amb la premsa i la va culpar de construir la cava sense el seu coneixement. La popularitat de Tang es va desplomar. Si la Xina encara insisteix a ungir-lo, probablement l’avalot empitjori.

Però Leung també és una figura profundament divisiva –un home que es presenta com algú que està esperant per ajustar comptes, tot i que ningú no sap ben bé quins–. Els magnats, la premsa, la intel·ligència i els empleats públics de Hong Kong, que normalment estan d’acord en poques coses, coincideixen completament pel que fa a Leung: no el volen com el pròxim líder de Hong Kong. Els magnats temen que els valors comunistes profundament antiquats de Leung afectin els seus oligopolis. La premsa el troba evasiu. La intel·ligència tem que sigui un membre clandestí del PC, cosa que ell ha negat. I els empleats públics creuen que Leung allotja un ressentiment pel llegat colonial britànic de Hong Kong.

Per complicar el predicament de la Xina encara més, el pròxim líder de Hong Kong assumirà el càrrec contaminat pels vincles poc dignes i possiblement corruptes del CE sortint Donald Tsang amb els magnats de la ciutat. Tsang ha estat un beneficiari de favors d’alguns dels multimilionaris de segona línia de Hong Kong que dirigeixen empreses regulades, com estacions de ràdio i túnels d’enllaç de ports. A Sir Donald li agrada anar de vacances a l’exterior en els seus avions privats i iots de luxe. Abans d’haver de passar per la vergonya de tornar-lo, va llogar un habitatge de tres pisos per a la jubilació, a un preu per sota del mercat. L’amo era un empresari adinerat, que segons es va informar va invertir un parell de milions de dòlars en decoració d’interiors.

Els ciutadans de Hong Kong esperen que el seu líder sigui un àrbitre just dels conflictius interessos públics i privats, no un adulador servil dels rics. Però l’aspecte més patètic del comportament de Tsang és el fet que no entén que els rics de Hong Kong, les empreses dels quals ell patològicament es va esforçar per mantenir, només respecten els que són més rics, més intel·ligents i potser més despietats que ells. Menyspreen els que no tenen diners de veritat i els que es deixen seduir amb engrunes. Deng Xiaoping va prometre “un país, dos sistemes” quan va negociar el retorn de Hong Kong a la Xina fa tres dècades. Però com que la Xina no va aconseguir mai superar el seu esperit interior dominant, va donar suport a líders que són incompetents, corruptibles i universalment temuts i menyspreats. La imminent elecció de Hong Kong no serà diferent.

24-III-12, Sin-ming Shaw, lavanguardia