en programa Singulars, TV3, 23-I-13

tv3 Singulars 23/01/2013 54.42  

César Molinas: Teoria de la classe política espanyola: una elit extractiva.

http://www.tv3.cat/videos/4431231/Cesar-Molinas-Teoria-de-la-classe-politica-espanyola-una-elit-extractiva

 

http://blogs.tv3.cat/ensingular.php?itemid=49021

21/01/2013: César Molinas, teoria de la classe política espanyola: una elit extractiva.

Categoria: General
Escrit per: Jaume Barberà


César Molinas és doctor en Economia i llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona, i màster en Econometría i Economia Matemàtica per la London School of Economics.
Ha fet classes a les universitats de Barcelona i San Diego, a Califòrnia, i té una llarga experiència a l’administració pública.

Entre 1985 i 1994 va ser director general de Planificació al Ministeri d’Economia i Hisenda, i director d’Anàlisi Econòmica i Relacions Internacionals de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). També va ser director gerent de Merrill Lynch a Londres.

Actualment és promotor i conseller d’una societat gestora de fons de capital risc en biomedicina, i compagina aquesta feina amb la d’escriptor i articulista.

Un currículum que impressiona, igual que la contundència dels seus escrits.
César Molinas ha disseccionat amb precisió de microcirurgià el comportament col•lectiu de la classe política espanyola en els últims 40 anys.
I les seves conclusions són demolidores.

Segons la seva anàlisi, la classe política espanyola de les últimes dècades treballa moguda pel seu interès particular, sostinguda per un sistema de captura de rendes que la converteix en una “elit extractiva”de la riquesa del país.

Per César Molinas, els polítics espanyols són els principals responsables de la bombolla immobiliària, de l’enfonsament de les caixes d’estalvi, de la bombolla de les energies renovables i de la bombolla de les infraestructures innecessàries.
Si no volem tenir polítics que siguin “generadors compulsius de bombolles” s’han de fer reformes estructurals urgents, entre les quals, i en primer lloc, cal una reforma legal per implantar un sistema electoral majoritari que acabi amb la casta de polítics professionals que tenen com únic mèrit la fidelitat a la cúpula del seu partit.

La crisi, ens diu, ha posat al descobert i ha accentuat el conflicte entre els interessos particulars de la classe política i l’oligarquia i els interessos generals de la societat. Els casos de corrupció política i clientelisme que no paren d’augmentar en són una bona mostra.

"Singulars"

César Molinas: Teoría de la classe política espanyola: una elit extractiva.

Dimecres 23 de gener, a les 22.32, pel canal 33