pro preservación de las abejas, especie ecológicamente estratégica

L’Agència Europea de Seguretat Alimentària ha proposat una suspensió, durant dos anys, d’alguns dels insecticides que han estat relacionats amb el declivi de les abelles. En concret, ha plantejat aplicar la prohibició temporal (revisable al cap de dos anys) per a tres insecticides neonicotinoides que es fan servir en el cultiu del gira-sol, la colza, el blat de moro i el cotó (els produeixen Bayer i Syngenta).

La Comissió Europea està assumint aquestes conclusions i ha expressat la seva inquietud pels riscos que poden provocar els plaguicides neurotòxics sobre la salut de les abelles i altres insectes polinitzadors. Els insecticides deixen residus tòxics al nèctar i al pol·len de les flors d’aquests cultius, i també generen pols tòxica en el moment de la sembra. I, com que es tracta de productes contaminants, quan les plantes queden ruixades i les abelles acudeixen a libar la flor, resulten intoxicades. Així, els insectes veuen atacat el seu sistema nerviós, perden l’orientació, no poden tornar al rusc i pateixen paràlisi i fins i tot la mort.

La mesura de la comissió –que encara ha de ser ratificada per un grup d’experts i podria entrar en vigor l’1 de juliol d’aquest any– va ser considerada ahir, tanmateix, “insuficient” per José Luis González, responsable d’apicultura del sindicat COAG.

González critica que “la suspensió no s’aplicarà a la resta dels més de cent usos autoritzats d’aquests insecticides, com són la polvorització en els arbres fruiters, els cultius forestals i els milions d’hectàrees de cereals”, segons González indica a aquest diari. “Cal que les mesures de prevenció i preservació de la cabanya apícola siguin assumides pel conjunt i tots els estats membres de la Unió Europea, perquè les abelles puguin continuar exercint la contribució vital a la pol·linització en els cultius i en la millora i el manteniment de la biodiversitat”, afegeix José luis González.

Les abelles no només fabriquen mel, també són essencials per a la vida a la Terra, ja que pol·linitzen fins a un 90% de plantes i cultius.

L’Associació Europea d’Apicultors Professionals afirma que la pol·linització de les abelles proporciona serveis ambientals valorats en 3.000 milions d’euros anuals a Espanya, una xifra que augmenta fins als 25.000 milions d’euros per al conjunt de la Unió Europea i fins als 153.000 milions a escala mundial.

1-II-13, A. Cerrillo, lavanguardia