el retorno de Sam Rainsy rompe el dominio de Hun Sen

L’actual primer ministre de Cambodja, Hun Sen, va viure ahir la seva nit més amarga. La seva formació, el Partit Popular de Cambodja (PPC), va guanyar les eleccions legislatives celebrades a aquest petit país del sud-est asiàtic, però va ser una victòria pírrica. Va perdre la majoria absoluta i es veurà forçat a pactar amb l’oposició, que es va presentar unida a aquests comicis i es va quedar a tretze escons de la victòria.

Després del recompte dels vots, el partit governant de Hun Sen, que dirigeix el país des del 1985, va obtenir 68 escons, dels 123 en joc, mentre que l’oposició, unida sota les sigles del Partit per al Rescat Nacional de Cambodja (PRNC), en va sumar un total de 55, segons va anunciar el ministre d’Informació, Kheiu Kanarith, a Facebook i més tard va confirmar el portaveu del Consell de Ministres, Phay Siphan, al diari Cambodia Daily.

Aquests resultats suposen un tremend revés per al mandatari més longeu d’Àsia. Hun Sen aspirava a revalidar els 90 diputats que va obtenir l’any 2008, la qual cosa li assegurava una majoria absoluta de dos terços del Parlament. En els comicis celebrats ahir va perdre 22 escons i l’oposició en va guanyar 26.

A l’origen d’aquest canvi en el panorama polític cambodjà es troba l’arribada al país, una setmana abans de les eleccions, del líder de l’oposició a l’exili, Sam Rainsy. El mateix Hun Sen va gestionar davant el rei Sihamoni el seu perdó a una condemna de deu anys, considerada política pels observadors.

Amb aquest gest, Hun Sen pretenia temperar les crítiques internacionals –entre les quals, les dels EUA–, que havien advertit sobre la falta de transparència d’aquestes eleccions legislatives, si no hi podia participar el líder de l’oposició. Una iniciativa que al final ha estat a punt de costar la victòria al primer ministre.

El carismàtic Sam Rainsy va trepitjar territori cambodjà tot just nou dies abans de la cita amb les urnes i va capitalitzar el final de la campanya, ja que va fer una gira per tot el país. Una presència que ha tret la gent al carrer per votar els candidats de l’oposició.

En el canvi de tendència també hi ha influït una mobilització política més gran per part dels votants més joves, animats a través de Facebook i les xarxes socials, que per primera vegada han irromput en els comicis cambodjans. I la mala reputació que arrossega Hun Sen i el seu govern per abusos dels drets humans i una corrupció rampant.

Uns elements que sumats tots junts han contrarestat la propaganda oficial de l’aparell de l’Estat sobre els èxits aconseguits per Hun Sen durant el seu mandat. No ha estat suficient que enarborés el fet de ser el banderer de la pacificació del país, després de dècades de guerra civil, i d’aconseguir que l’economia de Cambodja creixi a un ritme del 7% des del 1998.

Després dels resultats registrats ahir, Cambodja inicia una nova era política, amb més joc democràtic. Desapareix la presència d’un partit hegemònic –en aquest cas, el PPC del primer ministre Hun Sen– i es configura un bipartidisme que obligarà el Govern a buscar el diàleg necessari per dur a terme les reformes que pretengui impulsar.

29-VII-13, I. Ambros, lavanguardia