el independentismo arrasa en las elecciones locales en Taiwan

L'oposició independentista va aconseguir ahir una rotunda victòria en les eleccions municipals de Taiwan. El governant partit Kuomintang va perdre el control de la majoria de ciutats i districtes de l'illa en uns comicis considerats com un referèndum sobre la seva política d'acostament a la Xina. El primer ministre, Jiang Yi-huah, va presentar ahir a la nit la seva dimissió després de fer-se públic el daltabaix electoral.

Les urnes van confirmar les previsions de vot, que auguraven una victòria de l'opositor Partit Demòcrata Progressista (PDP) en les eleccions municipals de Taiwan. Els seus candidats es van alçar amb la victòria en vuit de les nou grans ciutats, incloent-hi la capital Taipei, i sis dels onze districtes de l'illa. "El resultat global ha superat les nostres expectatives", va assenyalar ahir a la nit el seu portaveu, Huang Di-ying, en saber-se els resultats.

Poc després de ser publicats els resultats, oficials, el primer ministre taiwanès, Jiang Yi-huah, va anunciar la dimissió en una breu roda de premsa, després de responsabilitzar-se de la rotunda derrota del seu partit, el Kuomintang.

Al seu torn, el president de Taiwan i d'aquesta formació política, Ma Ying-jeou, va encaixar el sever correctiu electoral i va prometre treure'n conclusions. "He rebut el missatge que la gent ha enviat amb aquestes eleccions i oferiré ràpidament un pla de reforma que respongui a les demandes de tothom. No eludiré la responsabilitat", va dir rotundament en roda de premsa.

Amb aquestes declaracions Ma segurament va interpretar que el vot de càstig que ha sofert el Kuomintang responia al descontentament dels taiwanesos per la creixent influència de la Xina, així com per la marxa de l'economia local i els escàndols alimentaris dels últims mesos.

Aquestes eleccions es consideraven, a més, d'especial rellevància pel moment en què se celebraven. Eren vistes com un baròmetre del suport popular de la política d'acostament a la Xina de Ma Ying-jeou, així com del nivell d'inquietud social que ha generat la iniciativa de Pequín d'aplicar un sufragi universal restringit a Hong Kong.

I el veredicte de les urnes no és gens encoratjador per a les autoritats de Pequín, que consideren Taiwan com una província més del gegant asiàtic i que no han renunciat a dur a terme algun dia l'annexió de l'anomenada illa rebel. La voluminosa derrota del Kuomintang suposa un rebuig de les seves polítiques d'acostament polític i social a la Xina i subratlla la por que Taiwan es converteixi en un nou Hong Kong.

En la mesura que aquests comicis es consideraven una pedra de toc de les legislatives i presidencials del any 2016, el seu resultat augura una tornada a un diàleg complex entre Pequín i Taipei.

Una victòria del Partit Demòcrata Progressista, històricament molt escèptic respecte a un acostament al continent, podria provocar un replantejament de la política del règim comunista envers l'illa rebel.

Els líders del PDP no sempre s'han mostrat disposats a acceptar l'anomenat consens del 1992, pel qual el Kuomintang i el Partit Comunista reconeixen l'existència d'una sola Xina, encara que amb dues definicions diferents.

30-XI-14, I. Ambrós, lavanguardia