propuestas de IU y UPyD de reforma de la Ley Electoral
Només un dia després que el govern espanyol anunciés possibles canvis en la Llei de Règim Electoral, Izquierda Unida, la força política més perjudicada per l'actual sistema, ja ha presentat una proposta de reforma. El projecte d'IU vol canviar el mètode d'Hont per un altre de més proporcional, augmentar fins a 400 el nombre de diputats al Congrés i repartir els 50 nous escons d'acord amb els vots 'perduts' de cada formació. Si s'acceptés aquesta proposta, i amb els resultats de les eleccions de març, IU-ICV passarien dels dos escons actuals a "uns 11 o 12".
Una reforma de tres punts
La reforma que proposa IU es basa en tres modificacions molt concretes. En primer lloc, el límit de diputats a repartir a cada circumscripció, que ara és de dos (excepte a Ceuta i Melilla, on és d'un), es reduiria a un escó per província, el que faria més proporcional el repartiment i, segons el document fet públic per la formació "substituiria el pes de les hectàrees pel de les persones". Aquesta modificació afectaria una sèrie de províncies espanyoles poc poblades on és virtualment impossible que IU obtingui representació amb cap sistema electoral conegut i distribuiria aquests escons en demarcacions amb més població, on la coalició sí que tindria alguna possibilitat.
En segon lloc, es proposa substituir el mètode d'Hondt per un de més proporcional, el de Laguë. La diferència entre tots dos sistemes és subtil. La fórmula actual divideix els vots de cada partit en divisors cada cop més grans, començant per 1 i acabant pel nombre d'escons a repartir en cada circumscripció, i atorga un diputat als cocients més grans. La fórmula de Laguë és exactament igual, però amb divisors imparells. Un petit matís que dóna més possibilitat d'obtenir representació a les formacions petites i, especialment, a la tercera força més votada en circumscripcions mitjanes.
Bossa de vots sobrants
Però és el tercer punt de la proposta el que realment faria augmentar substancialment la representació d'IU. Es tracta d'augmentar fins a 400 els nombre d'escons del Congrés i considerar els 50 addicionals com una "borsa estatal de vots restants". Aquests 50 escons es repartirien en una circumscripció única, amb la mateixa fòrmula de Laguë, però tenint en compte només els vots sobrants de cada formació que no han servit per adjudicar cap escó. Amb el conjunt d'aquestes modificacions, IU-ICV passaria dels seus 2 escons a uns 11 o 12, mentre que la resta de forces veurien reduïda la seva representació molt lleugerament, com ha destacat IU, que explica que " cap formació, ni estatal ni d'àmbit nacionalista, resulta particularment perjudicada". La formació també ha destacat que aquesta reforma electoral no implica modificar la Constitució, sinó només l'actual llei del Règim Electoral.
La modificació que proposa Izquierda Unida no perjudica sensiblement els partits d'àmbit no estatal. Així, segons una projecció feta per la pròpia IU amb els resultats del 2004, CiU i ERC haguessin obtingut un escó més cadascun i el seu percentatge d'escons al congrés s'hauria reduït molt poc, passant del 2,86% al 2,75% en el cas de CiU i del 2,29% al 2,25% en el cas d'ERC. Una pèrdua de pes polític que, en alguna votació concreta, es podria veure compensada per l'augment d'IU, que té un model d'Estat més compatible amb les forces nacionalistes no espanyoles...
UpyD també té una poposta
IU no és la única formació que té un projecte de reforma electoral. UpyD, la formació espanyolista que dirigeix Rosa Díez, també vol que el Congrés s'augmenti fins a 400 escons, dels quals la meitat es repartirien en una circumscripció única d'àmbit estatal. Una modificació que reduiria les forces no estatals a un paper menys que testimonial.
14-V-08, R.D., eldebat