Turquía derriba un avión militar ruso en la frontera con Siria

El ejército de Turquía ha derribado un aparato militar ruso, el martes por la mañana, por violar su espacio aéreo, según ha informado la Presidencia turca, que ha asegurado que se actuó "conforme a las normas de la guerra". El Ministerio de Exteriores de Rusia ha confirmado que el avión derribado es un caza de combate tipo 'Su-24', aunque niega tal violación de fronteras.

Turquía ha abatido el aparato ruso en una maniobra en la que han participado dos cazas F16, según ha informado el Estado Mayor de ese país. El impacto se ha producido a la altura de la provincia turca de Hatay con la de Lataquía, en Siria.

Según fuentes militares turcas, citadas por varios medios locales, se advirtió a los pilotos del caza derribado hasta en 10 ocasiones, durante cinco minutos, antes de golpearlo.

Las imágenes del momento de la caída, publicadas por la agencia semioficial turca Anadolu en Twitter, dan a entender que el avión recibió el golpe de un proyectil antes de precipitarse al vacío. El fuselaje cayó envuelto en una bola de fuego en una zona llamada 'monte turcomano' en el lado sirio de la frontera.

Tras una serie de violaciones de su espacio aéreo por parte de cazas rusos a principios del pasado octubre, el primer ministro turco, Ahmet Davutoglu, había advertido que "incluso si un pájaro viola las fronteras turcas, se adoptarán las medidas necesarias". Turquía ya había derribado en el pasado un helicóptero del ejército sirio.

Además, en los últimos días, fuerzas leales al presidente sirio Bashar Asad, apoyadas por Rusia, trataban de avanzar sobre posiciones alzadas en el área de Lataquía donde se halla el 'monte turcomano'. Esto había llevado a Turquía, que comparte etnia con los turcomanos de esa área, a amenazar con elevar sus protestas contra Rusia a la OTAN y en la ONU. El ministro de Exteriores de Rusia, Sergei Lavrov, tenía prevista una visita a Turquía este miércoles para tratar esa y otras cuestiones operativas.

Según fuentes de la población turcomana que habita en el lado sirio de la frontera, citadas por la agencia turca DHA, los dos pilotos del avión pudieron eyectarse de la cabina. El canal CNN Türk informa que al menos uno de ellos está herido y en manos de fuerzas turcomanas de Siria, quienes supuestamente han recibido ayuda por parte de Turquía.

24-XI-15, http://www.elmundo.es/internacional/2015/11/24/56541ce446163f46638b4577.html

El portaveu del Ministeri de Defensa rus, el general Ígor Konashénkov, ha assenyalat que la Força Aèria de Rússia ha atacat en només dos dies 472 objectius terroristes a les províncies d’Alep, Damasc, Idlib, Latakia, Hama, Homs, Raqa i Deir ez Zor.

Entre els blancs de l’aviació russa es troben un magatzem de petroli, una refineria, a 50 quilòmetres al sud de la localitat de Raqa i columnes de camions cisterna pertanyents a l’Estat Islàmic. En el nou vídeo publicat pel Ministeri de Defensa de Rússia i que us oferim aquí, es mostra com els atacs russos van dirigits a tallar una de les principals fonts de finançament de l’ISIS: el cru que comercialitzen de contraban.

El ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú, havia afirmat que els atacs aeris russos en els territoris sirians han provocat que el grup terrorista Estat Islàmic perdi 60 tones de petroli i 1,5 milions de dòlars al dia.

Aquest mateix dilluns el president de  ha realitzat una reunió a l’Iran on ha destacat que els dos països uniran esforços en un intent de solucionar el conflicte sirià.

“Anem a enfortir la nostra cooperació dins del grup internacional sobre Síria”, ha afegit Putin després de reunir amb el president de l’Iran.

Parlant dels bombardejos russos, Vladímir Putin ha avaluat positivament les accions militars russes a Síria, però ha dit que la solució a llarg termini pel país és possible només a través de la negociació política.

EL GRÁFICO DE LA SEMANA

A clearer look at the flight path Turkey says was used by a Russian jet

 

A clearer look at the flight path Turkey says was used by a Russian jet
Varios mapas sobre el incidente en el que un avión militar ruso fue derribado por Turquía por invasión del espacio aéreo y que tratan de dar cierta luz a la confusión creada.

Els russos situen un vaixell a la costa siriana preparat per abatre qualsevol element aeri perillós

Moska

El creuer pesat rus Moskvá, que disposa d’un potent sistema antiaeri, es troba desplegat davant les costes de la província siriana de Latakia. El navili té la missió d’abatre qualsevol objectiu aeri potencialment perillós per als avions russos que participen en operacions a Síria.

El creuer Moskvá ha ocupat les posicions que se li havien assignat prop de la costa Latakia i està llest a “eliminar qualsevol blanc aeri perillós”, ha dit aquest dimecres el ministeri rus de Defensa, Shoigú, les declaracions recull l’agència RIA Novosti.

Aquesta i altres mesures preses per garantir la seguretat dels pilots russos que lluiten contra l’Estat Islàmic a Síria han estat anunciades ahir per l’Estat Major rus després de l’abatiment d’un bombarder rus SU-24 per part d’avions turcs.

El creuer Moskvá, que el mateix temps és el vaixell insígnia de la Flota del Mar Negre russa, a més de disposar de potents míssils antinaus està dotat del sistema de míssils antiaeris Fort, la versió naval del conegut sistema S-300.

“Advertim que qualsevol blanc que representi un perill potencial per a nosaltres serà destruït”, ha declarat aquest dimarts el cap del Departament Operatiu de l’Estat Major rus, Serguei Rudskói.