Gambia, segunda república islámica de África

Gàmbia és un petit estat de l’Àfrica Occidental de majoria musulmana. Encara que aquesta religió prohibeix el consum d’alcohol, la principal companyia del país és una cervesera. A més, sovint cristians i musulmans es casen entre si i el president creu a la màgia negra. Aleshores, per què Gàmbia s’ha proclamat com la segona república islàmica d’Àfrica fa unes poques setmanes? El controvertit president Yahya Jammeh, qui acumula actualment 21 anys de poder, va fer aquesta proclamació el passat desembre per “sortir del llegat colonial” del Regne Unit, segons va anunciar a l’únic canal de televisió del país, controlat per l’Estat. Els analistes creuen que en realitat Jammeh vol atreure les inversions dels països musulmans del Golf Pèrsic, després que les nacions occidentals suspenguessin les seves ajudes per les presumptes violacions dels drets humans comeses pel govern gambià.

Així, Gàmbia s’ha convertit en la segona república islàmica d’Àfrica després de Mauritània. Membres de l’oposició declaren que aquesta proclamació és inconstitucional, ja que la Carta Magna del país estableix que Gàmbia és un estat laic. La majoria dels gambians són musulmans (94%), però és comú que comparteixin tradicions culturals i fins i tot es casin amb la minoria cristiana (4%). Jammeh, qui governa des de 1994 després d’un cop d’Estat, va prometre públicament que, encara que Gàmbia sigui oficialment una república islàmica, es respectaran tots els cultes.

No obstant això, les alarmes van saltar a principis d’aquest any quan l’Executiu ha emès un decret que obliga a les dones funcionàries del govern l’ús obligatori del vel, sense importar la seva religió. Aquesta setmana, a causa de la controvèrsia causada, el govern ha anunciat que deixava sense efecte la mesura. En les seves dues dècades com a governant, Jammeh ha despertat la preocupació de la comunitat internacional per algunes de les seves excèntriques pràctiques que han arribat a tenir conseqüències fatals.

L’any 2009, per exemple, va manar empresonar 1.000 gambians, acusant-los de bruixeria, per després fer-los prendre beuratges al·lucinògens que van provocar la mort d’alguns. En canvi dos anys abans afirmava que podia curar la sida amb combinacions d’herbes que només ell podia administrar a la població.

La decisió de Jammeh té el propòsit d’atreure l’atenció de potències petrolieres i musulmanes com Qatar, Bahrain i Kuwait, segons indiquen alguns analistes. La crisi del virus de l’Ebola de l’any passat ha provocat un dur colp a l’economia local, basada en gran mesura en el turisme, que constitueix una cinquena part del Producte Interior Brut. Els pagaments d’interessos del deute de Gàmbia consumiran al voltant de 31% dels ingressos del govern durant aquest any fiscal.

La principal activitat econòmica del país és l’agricultura i menys de la meitat del territori cultivable és productiu, de manera que el progrés econòmic del país tradicionalment ha depès de les ajudes financeres d’Occident. No obstant això, la Unió Europea va suspendre l’any 2014 una ajuda de 14,2 milions de dòlars després de conèixer els informes de l’organització Human Rights Watch sobre presumptes violacions dels drets humans.
“La mesura de convertir el seu país en una república islàmica és un intent desesperat de Jammeh de mantenir-se al poder. Vol agradar a aquests països perquè sap que sense diners, no podrà seguir governant”, assenyala Baba G. Jallow, historiador d’origen gambià de la Universitat de La Salle, Filadèlfia (EUA).

Els països del Golf Pèrsic comparteixen ara la seva religió amb Gàmbia, encara que la practiquen d’una manera molt més estricta. El primer que Gàmbia hauria de fer per tornar-se una república islàmica, és canviar la Constitució laica de l’any 1996 per introduir completament la Sharia (llei islàmica).

Introduir la Llei Islàmica implicaria una brusca transformació dels costums del país, començant per aquelles del mateix president. La ‘bruixeria’ va en contra dels preceptes de l’Islam, igual que els poders de curació de la sida que s’atribueix el president.

Els bars que serveixen alcohol haurien de tancar, el que afectaria seriosament el turisme provinent d’Occident. El més preocupant, però, és la imposició religiosa en un país acostumat a promoure la igualtat religiosa.