Turquia deté 12 acadèmics per criticar la campanya militar contra els kurds

770x500cc-ist-11-01-16-akdemisyeler3

Turquia ha detingut aquest divendres a 12 acadèmics de la Universitat de Kocaeli (nord-oest de Turquia) per signar una declaració de denúncia on critiquen les operacions militars d’Ankara contra la població i els militants kurds, segons informa AP. La Policia també ha revisat els documents d’altres nou acadèmics, segons l’agència Anadolu.

La fiscalia havia obert una investigació per possibles delictes d’insult a l’Estat i participació amb “propaganda terrorista” contra més de 1.200 acadèmics de 89 universitats, entre els quals es troben Noam Chomsky, David Harvey i Immanuel Wallerstein, que han signat la declaració titulada “No serem part d’aquest crim”.

El document fa una crida a les autoritats d’Ankara perquè posin fi a aquesta “massacre” que té lloc al Kurdistan turc i insta a aixecar el setge de les ciutats kurdes. Així mateix, acusa el mandatari turc, Recep Tayyip Erdogan, de realitzar una guerra contra el seu propi poble. Per la seva banda, Erdogan titlla la signatura del document de “traïció” i ha demanat als jutges que actuïn en conseqüència.

“La responsabilitat per l’actual crisi autoinfligida al país està directament relacionada amb Erdogan, que percep els kurds com a obstacles per al seu pla d’establir la regla suprema per a la presidència de Turquia”, diu el text de la protesta.

———————————————————————————————————————-

Com acadèmics i investigadors/es d’aquest país, no serem part d’aquest crim!

L’estat turc ha condemnat als seus ciutadans en Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi i moltes altres ciutats i barris a les províncies kurdes a la fam a través de l’ús de toc de queda, que ha durat setmanes. Ha atacat aquests llocs amb equipament i armament pesant que normalment es mobilitza només en temps de guerra. Com a resultat, el dret a la vida, llibertat i seguretat i en concret la prohibició de tortura i maltractaments protegits per la constitució i convencions internacionals han estat violats.

Aquesta massacre deliberada i planejada és una violació seriosa de les mateixes lleis turques i tractats internacionals dels quals Turquia forma part. Aquestes accions constitueixen una seriosa violació de la llei internacional.

Exigim que l’estat abandoni aquesta massacre deliberada i deportació de kurdes/s i altres gents de la regió. També exigim que l’estat aixequi el toc de queda, castigui a aquells responsables de les violacions de drets humans, i compensi a tots aquells ciutadans que han patit danys materials i psicològics. Per aquesta raó demanem que es doni accés a observadors nacionals i internacionals a la regió i que se’ls permeti monitorar i informar sobre els incidents.

Exigim que el govern prepari les condicions per negociacions i faci un full de ruta que porti cap a una pau duradora que inclogui les peticions del moviment polític kurd. Demanem la inclusió en aquestes negociacions d’observadors independents de diferents sectors de la societat. També declarem la nostra disponibilitat per a participar com a observadors. Ens oposem a qualsevol tipus de repressió de l’oposició.

Nosaltres, com acadèmics i investigadors que treballem sobre o a Turquia, declarem que no formarem part d’aquesta massacre mantenint silenci i exigim el final immediat a la violència perpetrada per l’estat. Continuarem advocant amb partits polítics, el parlament, i l’opinió pública internacional fins que les nostres demandes siguin completes.