ONU denuncia discriminación en uso de drogas

La Junta Internacional de Fiscalització d’Estupefaents ha informat que encara que en el món actual es produeixen substàncies suficients per alleugerir el dolor, tres de cada quatre persones no en tenen accés.

Resultat d'imatges de onu drugsUn informe d’aquest organisme de l’ONU explica que l’accés limitat o nul als estupefaents es deu a diversos obstacles entre els quals hi ha la manca de capacitació i de coneixement dels professionals de la salut, la por a la dependència de les drogues i la manca de recursos.

En aquest sentit, ha instat els països a prendre mesures que garanteixin que aquests medicaments estiguin disponibles per als malalts que els necessitin. La publicació fa referència a un estudi sobre la disponibilitat dels narcòtics i les substàncies psicotròpiques, els controls internacionals i les barreres i impediments nacionals per obtenir-les.

Destaca el fet que malgrat les Convencions de l’ONU estipulen clarament que certes drogues per al dolor han de ser accessibles als malalts, 5.500 milions de persones tenen un accés limitat o nul a analgèsics essencials com la codeïna o morfina.

Resultat d'imatges de onu drugsLa Junta també assenyala, per exemple, que el 92% de la morfina que s’utilitza al món és consumida pel 17% de la població mundial i recorda que aquesta substància és indispensable per tractar el dolor causat pel càncer, el VIH-SIDA, les malalties cardíaques, la diabetis, les cirurgies i els parts.

L’estudi afegeix que el consum de morfina es concentra als Estats Units, Canadà, Europa Occidental, Austràlia i Nova Zelanda, on el seu ús ha crescut significativament durant els últims 25 anys, suscitant preocupacions per l’abús dels medicaments que requereixen recepta mèdica.

Pel que fa als psicotròpics com sedants, hipnòtics o ansiolítics, l’informe subratlla que són essencials per al tractament de malalties o afeccions mentals entre les quals hi ha l’insomni, l’ansietat, l’epilèpsia i el dèficit d’atenció o hiperactivitat.

Davant la proximitat de la sessió especial que tindrà lloc l’Assemblea General de l’ONU a l’abril d’aquest any a Nova York sobre el problema mundial que impliquen les drogues, la Junta Internacional ha volgut destacar que l’accés inadequat a aquestes substàncies contradiu l’esperit de l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, i ha recordat que el dret a cures mèdiques inclou les cures pal·liatives.