marcha en memoria de Boris Nemtsov en Moscú

manifestacioMilers de persones s’han concentrat el passat dissabte a Moscou durant l’aniversari de la mort de Boris Nemtsov, important figura política russa, opositor al president Vladímir Putin i ex vicepresident del govern de Boris Ieltsin. Segons les xifres fornides per la policia, l’assistència a la marxa hauria estat al voltant de les 7.500 persones, però diferents fonts de l’oposició donem com a xifres de participants més de 100.000 persones.

Tot i tenir els seus suports polítics, la majoria de la població russa encara associa el nom de Nemtsov a l’època de les dures reformes neoliberals, tant polítiques com econòmiques a càrrec del Govern de Boris Ieltsin, del qual formava part amb la seva vicepresidència, sent un dels fundadors del partit Unió de les Forces de Dreta (Sojuz Pravych Sil).

Nemtsov va ser assassinant a trets prop del Kremlin el 27 de febrer de l’any passat mentre tornava a casa de sopar a un restaurant amb la seva xicota. La investigació oficial va assenyalar a un grup de txetxens com els autors de l’atac, però els partidaris de Nemtsov diuen que es tracta de mercenaris i que qui va pagar els seus serveis encara no ha estat identificat i molt menys arrestat.

Molts creuen que el president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, va ordenar la mort de Nemtsov per satisfer a Putin. Kadírov nega aquestes afirmacions tot i haver aplaudit públicament les accions dels sospitosos i qualificar-los com «veritables patriotes de Rússia». Kadírov, que s’ha definit a si mateix en nombroses ocasions com «soldat d’infanteria de Putin», ha declarat aquest dissabte a la cadena de televisió estatal NTV que «Nemtsov no era una molèstia per a mi en la vida real perquè no estava al meu nivell». El pensament politic de Kadírov és resumeix en aquesta frase ” La llibertat, de fet, és una cosa que l’home normal -i m’hi compto perquè provinc d’una família de pagesos molt modesta- no necessita. Necessita feina, sou i seguretat.”

«Mort per la veritat» es podia llegir en una de les pancartes que han mostrat els manifestants. «Qui és el següent?» Es preguntava una altra. Amb diversos retrats de Nemtsov entre la multitud, s’ha corejat «Rússia serà lliure» i «Rússia sense Putin». Les autoritats russes han tancat el centre de Moscou per a l’esdeveniment, delimitant el trajecte de la marxa amb tanques de metall vigilades per efectius policials que vestien equips antiavalots complets. Les autoritats havien prohibit als manifestants dirigir-se al pont on l’opositor havia estat assassinat però molts d’ells, després de la marxa, s’han acostat i han dipositat flors en un memorial improvisat. La manifestació s’ha desenvolupat de forma pacífica.