la nova “Ruta de la Seda” s’omplirà de centrals nuclears xineses

La nova “Ruta de la Seda” s’omplirà de centrals nuclears xineses

vaixellxinescontenidors

La China National Nuclear Corp (CNNC) ha anunciat que la Xina planeja construir 30 plantes d’energia nuclear a partir de 2030 als estats involucrats al projecte One Road, One Belt. En paraules de Sun Qin, president de la CNNC, la companyia xinesa ha arribat a acords bilaterals sobre cooperació en energia nuclear amb altres estats, entre ells Egipte, Aràbia Saudita, el Regne Unit, França i Armènia.

Sun ha declarat que la CNNC està disposada a cooperar amb els països al llarg de la ruta de la seda, al voltant de tota la cadena industrial de l’energia nuclear, ajudant-los a crear un sistema industrial nuclear complet. Actualment més de 70 països estan planificant el desenvolupament de projectes nuclears i estima que prop de 300 plantes seran construïdes a partir del 2030.

Xina té actualment 30 unitats d’energia nuclear al seu territori amb una producció de 28 milions de gigawatts a la qual cal afegir altres 24 unitats en construcció.
L’empresa estatal xinesa CNNC està duent a terme la construcció de dues plantes d’energia nuclear a 1.000 megawatts cadascuna a la ciutat portuària de Karachi que es troba al Pakistan i provaran el generador de tercera generació de producció xinesa Hualong-1.

L’interès de la Xina en el camp de l’energia nuclear és alt; a finals de gener s’havia publicat la notícia sobre la planificació per part de la Xina per construir una central nuclear flotant i mòbil, que podria duplicar la capacitat nuclear nacional a partir del 2020. Xu Dazhe, president de la China Atomic Energy Authority havia declarat que les autoritats xineses estaven treballant a la realització dels plans per poder construir aquesta estació d’energia nuclear flotant i per promoure la seva demostració científica.

Encara que l’ús de l’energia nuclear dins els ambients marins s’ha aplicat normalment dins els àmbits militars, amb finalitats civils aquest projecte és un dels primers, si bé existeix un de semblant de rus en fase d’elaboració.

Pequín ha pensat al desenvolupament dues plantes d’energia nuclear marines construïdes per la China General Nuclear Power Corporation (CGN) i de la CNNC durant el període 2016-2020; l’estructura de la CNNC estaria en funcionament el 2019, mentre que la de CGN a l’any següent.

Les dues plantes podran proporcionar energia a les plataformes de perforació i extracció dels jaciments de petroli i de gas natural offshore, al desenvolupament de les illes i per les zones més remotes de la Xina.

El projecte “One Belt, One Road” preveu la unió de la ruta comercial terrestre “Silk Road Economic Belt” amb la ruta marítima “Maritime Silk Road” per anar a crear un via de comunicació pensada del govern de Beijing per complementar i millorar el comerç i la inversió a la regió eurasiàtica.