Argentina augmenta la seva plataforma marítima un 35% confirmant el conflicte amb el Regne Unit

Continentalshelfclaims

La Comissió de Límits de la Plataforma Continental (CLPC), un grup internacional d’experts que depèn de les Nacions Unides, ha aprovat per unanimitat les recomanacions sobre la presentació argentina del límit exterior de la plataforma continental, realitzada l’any 2009, informa ‘Clarín‘.

Gràcies a aquesta decisió, Argentina guanyarà 1.700.000 quilòmetres quadrats, la qual cosa suposa un augment d’un 35% de la superfície actual de la plataforma continental, segons ha explicat la Cancelleria. Aquesta superfície, compresa entre les 200 milles marines i el límit exterior, equival a un 48% del territori de l’estat i se suma als 4.800.000 quilòmetres quadrats entre les línies de base i les 200 milles marines.

A més, aquesta sentència també significa un avenç pel que fa a l’explotació de les àrees submarines. Abans de la decisió de l’ONU, la plataforma arribava fins als 200 metres de profunditat. Ara ja no hi ha límits de profunditat.

Així mateix, amb aquesta decisió, l’ONU ha acceptat l’existència d’una disputa entre l’Argentina i el Regne Unit a la zona de les illes Falkland/Malvines, Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud.

“Estem reafirmant els nostres drets de sobirania sobre els recursos de la nostra plataforma continental: minerals, hidrocarburs i espècies sedentàries”, ha indicat la cancellera Susana Malcorra, que dilluns presentarà els detalls de la resolució. “La demarcació del límit exterior de la plataforma continental, constitueix un veritable exemple de política d’Estat on s’ha treballat amb professionalitat durant gairebé 20 anys amb el propòsit de refermar la nostra presència, preservar els nostres recursos i reafirmar els nostres drets sobirans a una zona política, econòmica i estratègicament tan important com l’Atlàntic Sud”, ha afegit la cancellera.