Rússia reforça les seves relacions amb Armènia des d’una perspectiva estratègica

Ha tingut lloc a Moscou la reunió entre el president d’Armènia, Serzh Sargsyan, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, una prova més dels vincles i les relacions profundes entre els dos països des d’un punt de vista estratègic i econòmic.

Les dues parts han examitat la cooperació en diversos sectors i s’han analitzat les perspectives per al desenvolupament del procés d’integració de la regió euroasiàtica, mitjançant l’intercanvi d’opinions i consideracions sobre els problemes i reptes a nivell regional i internacional. Pel que fa a Armènia, els dos presidents també han avaluat la situació actual del conflicte de Nagorno-Karabakh i el seu procés de negociació mitjançant la presentació d’oportunitats per millorar i fer un pas endavant.

Putin ha posat en evidencia que no hi ha necessitat de caracteritzar les relacions interestatals i bilaterals entre Rússia i Armènia perque la partnership existent és de tipus estratègic. El líder del Kremlin ha posat de relleu el fet que les relacions entre les dues parts s’han desenvolupat amb èxit, però també ha declarat que encara hi ha problemes sense resoldre: en primer lloc, segons Putin, l’atenció s’ha de dirigir a la cooperació econòmica, cal millorar i seguir avançant tot i que els resultats obtinguts fins ara poden considerar-se satisfactoris i donaran lloc a un major desenvolupament.
El líder rus ha desitjat noves oportunitats de debat i diàleg amb Armènia, un país que actualment exerceix el paper de la presidència de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva(CSTO), pel que fa referencia a la seguretat, la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat i el control de fronteres.
Sargsyan ha agrait a la part russa i s’aprova el desenvolupament de les relacions, va dir que Erevan i Moscou tenen una comprensió mútua en els camps polític, econòmic, tècnic-militar i humanitàri.

Parlant en el seu paper de president de l’OTSC, el líder armeni ha declarat que s’ha de posar gran atenció a l’aplicació de les decisions que s’han pres a les sessions anteriors de setembre i desembre. Sargsyan ha manifestat que hi ha preocupació sobre el que està passant a les zones que envolten l’àrea d’interès de l’OTSC i Armènia, com es va fer anteriorment al desembre, confirma el seu ferm suport a la postura de Rússia pel que fa a Síria i acull amb satisfacció els acords subscrits entre el Kremlin i la Casa Blanca respecte al cessament de les hostilitats.

“Vladimir Putin, – ha dit Sargsyan – Vull agrair-li personalment els esforços realitzats per Rússia en el conflicte de Nagorno-Karabakh. Seguim compromesos amb la solució pacífica del conflicte “.

Dmitry Peskov, el secretari de premsa del president de Rússia, ha comentat la situació actual de la regió de Nagorno-Karabakh al·legant que el procés de pau depèn d’ambdues parts i no dels mediadors internacionals. Donada la importància de la voluntat de les parts per aconseguir la pau, ha afegit Peskov, Rússia és un participant responsable en els formats internacionals existents continua treballant per la resolució del conflicte mitjançant l’aplicació d’una direcció constant.

El mateix dia el ministre d’Exteriors armeni Edward Nalbandian, membre de la delegació que esta en visita oficial a Moscou amb el president Sargsyan, s’ha reunit amb el seu homòleg rus, Sergey Lavrov, i ha firmat el programa pel període 2016 – 2017 entre els dos ministeris.