las armas destinadas a los insurgentes sirios son robadas por los militares jordanos

Les armes subministrades per la CIA i Aràbia Saudita als anomenats insurgents moderats sirians a través de Jordània han estat sistemàticament robades per agents d’Intel·ligència jordans i venudes als mercats negres, segons revela una investigació conjunta de  ‘The New York Times‘  i  Al-Jazira.

Algunes de les armes robades van sortir a la llum en l’atac llançat contra un centre d’entrenament policial a Amman el passat mes de novembre i que va deixar cinc morts, dos d’ells nord-americans.

Els agents jordans implicats en la trama van obtenir enormes beneficis de la venda d’armes, usant aquests diners per adquirir cotxes cars, iPhone i altres articles de luxe, segons els funcionaris jordans.

Molts dels fusells d’assalt Kalaixnikov, morters i llançagranades que les agències d’Intel·ligència dels EUA i Aràbia Saudita havien comprat a l’est d’Europa van acabar en mans d’una caòtica barreja de grups, incloses també xarxes criminals i fins i tot venudes a l’estranger.

El programa secret d’entrenament d’insurgents sirians, que va ser iniciat el 2013 i inclou el subministrament d’armes a grups rebels, és gestionat per la CIA i pels serveis d’Intel·ligència de diversos països àrabs i té com a fi l’enderrocament del Govern de Bashar al Assad.

Segons fonts governamentals nord-americanes, diversos milers d’insurgents han estat instruïts en els tres últims anys dins el marc d’aquest programa, que està basat a Jordània per motius de proximitat amb la frontera siriana. Els “insurgents” van aconseguir avenços significatius contra les forces governamentals sirianes fins que l’operatiu aeri llançat l’any passat per la Força Aèria russa en suport a Al-Assad els va obligar a retirar-se.