se mantiene el pulso China-USA en el Mar de la China Meridional

La Xina i els Estats Units man­tenen l’estira-i-arronsa particular per la supremacia a les aigües del mar de la Xina Meridional. Pequín va tornar ahir el cop que va encaixar la setmana passada de Washington i va enviar, per sorpresa, diversos vaixells de la seva Armada a efectuar unes maniobres a prop de les aigües de les illes Paracel, la sobirania de les quals es disputen la Xina i el Vietnam.

L’acció, qualificada d’“entrenament de rutina”, per part del portaveu de Defensa, Wu Qian, es va anunciar amb 24 hores d’antelació i va tenir lloc menys d’una setmana després que un destructor dels Estats Units navegués per les mateixes aigües. Operació que va pro­vocar la reacció de dos vaixells ­militars xinesos, que van enviar missatges d’advertència al vaixell nord-americà.

En el seu moment, la Casa Blanca va informar que el seu destructor Decatur va dur a terme una operació de “llibertat de nave­gació” en aigües del mar de la Xina Meridional a prop de les illes Pa­racel, sense esmentar cap con­tratemps en aquestes aigües en disputa.

Pequín es va queixar llavors amargament i va qualificar de “comportament agressiu” l’acció del vaixell nord-americà i el seu Ministeri de Defensa va instar “la part nord-americana a respectar la sobirania i la seguretat nacional de la Xina”, segons el seu portaveu.

Aquestes demostracions de poder militar per part de les dues potències tenen lloc, a més, en un moment d’alteració de l’equilibri geoestratègic a la zona, provocat pel gir de la política exterior de les Filipines. Un canvi impulsat pel seu president, Rodrigo Duterte, que ha decidit deixar de banda el seu tradicional aliat nord-americà per acostar-se a Pequín. Un moviment que està trastocant tot el joc d’aliances a la regió.

El Japó, un altre soci de Washington, ja ha fet un pas endavant i ha anunciat la disposició a enviar els seus vaixells a patrullar pel mar de la Xina Meridional amb els nord-americans. Una declaració que ha incitat Pequín a redoblar els seus esforços per prendre als EUA el seu paper de potència hegemònica a la regió.

28-X-16, I. Ambrós, lavanguardia