15 diputados británicos denuncian en la Cámara de los Comunes la persecución contra la presidenta del Parlamento de Cataluña, Carme Forcadell

Quince diputados del Parlamento británico han presentado una moción en la Cámara de los Comunes en la se que expresa preocupación por que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) haya decidido investigar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "por presuntamente violar la ley española al permitir un debate parlamentario sobre alterar la Constitución española".

La moción, publicada el miércoles en la página web del Parlamento de Westminster y recogida por Europa Press, se urge al Gobierno de España a "reconsiderar el procesamiento y a buscar una resolución a sus desavenencias con miembros del Parlamento catalán a través del mutuo diálogo".

"Si fuera declarada culpable, la señora Forcadell podría ser objeto de una inhabilitación para cargos públicos y de una multa personal", recuerda el texto.

Lo firman nueve diputados del Partido Nacional Escocés (SNP), tres del galés Plaid Cymru, dos del norirlandés Partido Socialdemócrata y Laborista (SDLP) y uno del Partido Laborista que creen que el riesgo de inhabilitación de Forcadell "sienta un precedente peligroso que podría menoscabar el apoyo público a la democracia".

La iniciativa surge del parlamentario del SNP George Kerevan, elegido diputado en 2015 por la región de Lothian Este, muy cercana a Edimburgo.

Por EUROPA PRESS / lainformacion.com
BARCELONA|

El processament de Carme Forcadell arriba al Parlament britànic

Un diputat de l'SNP presenta una moció de suport en favor de la presidenta de la cambra catalana i insta al govern Rajoy a diàlogar amb la Generalitat per superar la judicialització del procés sobiranista

  • George Kerevan, el diputat per East Lothian que ha presentat la moció en suport de Forcadell./
George Kerevan, el diputat per East Lothian que ha presentat la moció en suport de Forcadell./

El cas Forcadell ha arribat a la cambra de Westminster. El diputat al parlament britànic del Partit Nacionalista Escocès (SNP)  George Kerevan va presentar dimecres al migdia una moció de suport —anomenada tècnicament Early Day Motion— que denúncia el " processament de la presidenta del Parlament de Catalunya" per part del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i, en última instància, per part del govern espanyol. El text de la moció intenta fer notar als membres dels Comuns " la preocupació" amb què s'observa la judicialització de la política catalana arran del procés sobiranista. I en reclama l'atenció per la "decisió del TSJC de procedir amb l'enjudiciament de la presidenta del Parlament per violar, suposadament, la llei espanyola, en permetre un debat parlamentari sobre l'alteració de la Constitució espanyola, específicament pel que fa a la celebració d'un referèndum sobre la independència catalana".

A hores d'ara, la moció ja l'han subscrita catorze parlamentaris més de quatre grups diferents: Partit Laborista, SNP, el Social Democratic i Labour Party d'Irlanda del Nord i el Plaid Cymru, de Gal·les. 

Sense entrar en detalls sobre l'arquitectura constitucional de l'Estat espanyol, Kerevan qualifica com a " lamentable" el fet que es "prenguin mesures per eliminar i multar la presidenta (Forcadell) per haver facilitat un debat en una cambra de (càrrecs) electes". L'escrit del diputat també posa l'accent en què si Forcadell fos declarada culpable " podria ser objecte d'inhabilitació per a càrrec públic", alhora que recorda que fa front a una sanció econòmica. 

 

 

A més de Forcadell, la via penal triada pel govern espanyol per combatre el procés independentista català afecta ara a l'expresident  Artur Mas, la consellera d'Ensenyament  Irene Rigau, l'exvicepresidenta Joana Ortega i el diputat del PDCE Francesc Homs per la consulta del 9-N, i un seguit de càrrecs locals, entre els quals, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per diferents episodis de desobediència de la llei espanyola.

Tota aquesta dinàmica judicial " estableix un perillós precedent que podria soscavar el suport públic al procés democràtic", es llegeix a la moció. Finalment, Kerevan manifesta tanmateix la seva " preocupació per l'excepcional velocitat amb què s'està instruint el cas contra la senyora Forcadell; i insta el Govern espanyol a reconsiderar el processament i a buscar una solució als seus desacords amb els membres del Parlament català a través del diàleg mutu".

Front diplomàtic 

La presentació de la moció va tenir lloc, pràcticament, 24 hores després que un grup de diputats de diferents partits representats a la cambra de Westminster es reunís amb el delegat de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, Segi Marcén. Des que va prendre possessió del càrrec, el passat setembre, Marcén ha mantingut diferents contactes amb sectors polítics, econòmics i socials de les illes. La " immediata" reacció de suport a Forcadell, en paraules de Marcén, es produeix pel fet que és " molt difícil d'entendre per a un demòcrata que es vulgui processar a la presidenta d'un Parlament per permetre un debat en seu parlamentària; aquí no es pot entendre". 

Les Early Day Motion poden arribar a tenir una gran rellevància simbòlica, si més no en termes polítics, però són d'efectes més aviat minsos. I encara que formalment són destinades a ser debatudes a la Cambra dels Comuns, molt poques arriben a ser-ho realment, i passen a ser objecte de discussió dels diputats que hi mostren interés en l'anomenat Grand Committee Room. 

Amb tot, el fet que un membre del Partit Nacional Escocès impulsi una moció interessant-se pel cas Forcadell ja es pot considerar una victòria de la diplomàcia que dirigeix el conseller Raül Romeva. Tradicionalment, l'SNP ha estat molt refractari a pronunciar-se de forma oberta sobre la situació política catalana, i només ocasionalment ho ha fet l'ex primer ministre escocès,  Alex Salmond, la darrera vegada en la trobada que va mantenir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva visita a Londres, el passat mes de maig.

És la segona vegada en la història recent del Parlament britànic que Catalunya és objecte d'atenció d'una Early Day Motion. La primera va tenir lloc fa sis anys, arran de la sentència del Tribunal Constitucional que tombava articles claus del reformat Estatut impulsat sota la presidència de Pasqual Maragall. En aquella ocasió, va ser el diputat gal·lès  Hywel Williams qui la va impulsar. Williams és un dels quinze diputats que, de moment, han subscrit la moció.