el ecocidio de la pandemia turística
Mor un gall fer a Benasc assetjat pels turistes
Els agents rurals afirmen que l'estrès per les "fotografies i persecucions" ha acabat amb l'animal
EFE Barcelona Actualitzada el 21/05/2017 ara
Un exemplar de gall fer, una espècie cada vegada més amenaçada a la Península, ha mort a Benasc assetjat pels turistes que visiten la zona. Així ho han defensat els agents rurals, que afirmen a l'agència Efe que l'estrès per "les fotografies i persecucions" ha acabat amb l'animal, que estava en època de zel.
Segons els agents rurals, feia dies que els turistes fotografiaven i fins i tot "perseguien" l'animal per captar-ne el plomatge, molt vistós en aquesta època de l'any. És per això que van decidir traslladar-lo. L'animal, bastant alterat per la situació, va morir abans de poder ser alliberat. La necròpsia de l'animal donarà els detalls de les causes últimes de la mort, encara que creuen que l'estrès patit aquests dies ha estat el desencadenant del fatal desenllaç.
Els últims cants del gall fer als Pirineus
Al Pirineu aragonès hi queden menys de 50 exemplars reproductors, una situació alarmant que es repeteix a tota la Península. Hereu de l'última glaciació, quan els gels van retirar-se cap al nord, el gall fer –'Tetrao urogallus'– sobreviu en una situació crítica. En un dels seus feus, la serralada Cantàbrica, amb prou feines hi queden uns 200 exemplars, mentre que al vessant sud dels Pirineus no arriben al miler d'individus. Precisament són els Pirineus catalans la seva casa històrica, on han viscut sempre més temps i més bé, però durant l'última dècada la població ha caigut un 30%.
La pressió creixent sobre el seu hàbitat que exerceixen boletaires, esquiadors i excursionistes, que el destorben, li impedeixen tirar endavant la descendència en condicions òptimes.