sr. Rajoy: no, no te pueden retirar la nacionalidad española (ni la europea)

Resultat d'imatges de rajoy El president espanyol,  Mariano Rajoy, s'ha quedat sense arguments, en una entrevista aquest dimarts a Onda Cero, per defensar que els catalans perdrien la condició d'europeus en un escenari d'independència. Us plantegem cinc preguntes amb resposta per entendre la situació: 

1. L'Estat Espanyol pot retirar la nacionalitat a ciutadans espanyols d'origen?

No. L'article 11.2 de la constitució espanyola preveu que "cap espanyol d'origen pot ser privat de la seva nacionalitat". Ser espanyol d'origen vol dir ser fill d'espanyols. La nacionalitat és un dret humà fonamental i implica el dret de cada individu a adquirir, canviar i mantenir una nacionalitat. Les lleis internacionals preveuen que el dret dels Estats per decidir qui són els seus nacionals no és absolut. Està explícitament prohibida la privació arbitrària de la nacionalitat.

2. En cas d'independència, obtenir la nacionalitat catalana suposaria perdre l'espanyola?

No. L'article 11.3 de la Constitució Espanyola diu que "l'Estat Espanyol podrà concertar tractats de doble nacionalitat amb els països que hagin tingut o tinguin una vinculació particular amb Espanya".

3. I la ciutadania europea?

Tampoc. L'article 9 del tractat de Lisboa diu: "és ciutadà de la Unió qualsevol persona que tingui la nacionalitat d'un estat membre. La ciutadania de la Unió s'afegeix a la ciutadania nacional i no la substitueix".

4. En quin cas es pot perdre la nacionalitat?

En els cas dels espanyols d'origen, cal renunciar-hi, per assumir-ne una altra. "Qui adquireixi una nova hipotètica nacionalitat catalana i fos espanyol podrà seguir sent-ho a menys que individualment hi renunciï i Espanya li admeti la renúncia", explica Eduard Sagarra, professor de Dret Internacional especialista en Nacionalitat, Estrangeria, Asil i Refugi.

5. Què passa amb els immigrants que han obtingut la nacionalitat espanyola i viuen a Catalunya?

Segons Segarra aquest tema hauria de ser objecte de negociació, després d'una hipotètica independència, "però en cap cas una disputa entre dos estats pot deixar una minoria sense drets".

CRISTINA MAS Barcelona Actualitzada el 22/09/2015 ara