Marruecos condena a 23 activistas saharauis a penas de 2 años a cadena perpetua

Condemnes d'entre 25 i 30 anys i cadena perpètua per al gruix dels 23 independentistes saharauis acusats de matar 11 policies marroquins. Tot i que el judici va començar al desembre, des del maig passat els acusats no s'hi han presentat per boicotejar un procés que consideren un judici polític. Per tant, tampoc han escoltat la sentència en directe.

El magistrat ha rebaixat la pena per a quatre dels acusats entre dos i quatre anys i mig, un fet que implica la posada en llibertat de dos d'ells després d'haver-les complert. Ja fa set anys que són a la presó. Un altre és refugiat polític a Espanya.
Els fets van passar el 2010, quan 20.000 saharauis residents a l'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental, ocupada pel Marroc, van instal·lar un campament de protesta a prop de la ciutat d'Al-Aaiun, el campament de Gdaim Izik.

Es queixaven de les males condicions de vida i la discriminació laboral. Quan les autoritats marroquines van enviar-hi la policia i l'exèrcit per desmantellar el campament hi va haver aldarulls i van morir 11 gendarmes i 2 saharauis, segons Rabat. Segons els activistes saharauis va causar nombrosos morts i ferits.
Els acusats han negat els fets pels quals se'ls ha condemnat i parlen de confessions firmades sota tortura. Unes denúncies que han recollit Amnistia Internacional i Human Rights Watch. El judici, a més, segons alguns observadors internacionals, ha estat ple d'irregularitats.
El cas el va jutjar la justícia militar el 2013 però el Tribunal Suprem el va anul·lar per les pressions internacionals i el va enviar a la via civil, que ara els ha condemnat a penes lleugerament inferiors a les del tribunal militar.

Font: CCMA