la mayoría de diputados del Parlamento de Cataluña firman la Declaración de Independencia, que queda suspendida temporalmente

Puigdemont ha demanat al Parlament suspendre la llei del referèndum per obrir el diàleg de l'Estat

  • Carles Puigdemont signant la declaració d'independència a l'auditori del Parlament / CRISTINA CALDERER
Carles Puigdemont signant la declaració d'independència a l'auditori del Parlament / CRISTINA CALDERER

Declaració d'independència signada per JxS i la CUP

Declaració d'independència signada per JxS i la CUP

Malgrat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat que se suspengui la constitució de l'estat independent per donar una oportunitat més al diàleg amb el govern espanyol, els diputats de Junts pel Sí i la CUP impulsen una declaració d'independència que han firmat de forma solemne a l'auditori del Parlament. Tanmateix, no l'han presentat al registre de la cambra i no s'ha sotmès a votació.

 

Llegeix aquí el text íntegre de la declaració d'independència signada per JxS i la CUP

En aquest text no s'inclou cap clàusula de suspensió sinó que és el text que havia negociat la majoria independentista per tirar endavant en cas de victòria del sí en el referèndum. Ha signat el mateix president de la Generalitat, com a diputat, i els consellers que també són membres de la cambra.

La declaració d'independència diu: "Constituïm la república catalana com a estat independent i sobirà de dret, democràtic i social". També insta el Govern a "adoptar els tràmits necessaris" per fer possible la "plena efectivitat" de la declaració i crida als ciutadans de Catalunya a fer-la efectiva.

"Disposem l'entrada en vigor de la llei de transitorietat i iniciem el procés constituent", afegeix. "Instem la comunitat internacional a fer el seguiment de la negociació amb l'estat espanyol", conclou.

La lectura ha estat simbòlica, ja que de moment no es farà efectiva. El president de la Generalitat ha demanat suspendre temporalment l'aplicació de l'article 4 del referèndum per donar espai al diàleg i a la negociació amb l'estat espanyol, una mediació que segons el sobiranisme hauria de comptar amb l'aval internacional.

Com ja havia anunciat el president de Catalunya durant la seva intervenció, els setanta-dos diputats independentistes han procedit a signar la declaració d’independència, que momentaniament està autosuspesa per provar a cercar una via negociada com han demanat diferents institucions internacionals.

La CUP s’ha sumat a la signatura de la declaració ‘perquè no inclou la suspensió dins el text’, segons allò que han explicat els diputats signants.