el presidente del Líbano dice que el primer ministro ha sido “secuestrado”

  • Saad Hariri va ser cridat a l’Aràbia Saudita, va dimitir i no se’n sap res
 , BEIRUT

12/11/2017 - 00:43h

El misteri envolta dos polítics estrangers a l’ Aràbia Saudita que d’hostes haurien passat a ser ostatges, encara que tot depèn de qui explica la història. L’acollit president iemenita, Abd Rabb uh Mansur al-Hadi, no se li permet, suposadament, tornar al seu país, i a Saad Hariri, primer ministre del Líban, que va presentar la dimissió fa una setmana des de la capital saudita, Riad, tampoc. El president libanès, Michel Aun, es va reunir divendres amb ambaixadors i els va dir que Hariri ha estat “segrestat”, segons va declarar ahir a l’agència Reuters un alt funcionari.

Michel Aun va demanar ahir a l’ Aràbia Saudita que aclareixi els motius pels quals Hariri no ha tornat a Beirut i va dir que “la foscor que envolta les condicions en què es troba Hariri fan que qualsevol cosa que faci o digui no reflecteixi la veritat”. D’aquesta manera, el president libanès no dona per vàlida la dimissió d’un primer ministre la figura del qual és essencial per al fràgil equilibri polític del país.

'El primer ministre Saad Hariri és un símbol de moderació', es llegeix en un cartell a Beirut
'El primer ministre Saad Hariri és un símbol de moderació', es llegeix en un cartell a Beirut (AP)

Segons fonts pròximes a Hariri consultades per Reuters, aquest va rebre una trucada la nit del dijous 2 de novembre convidant-lo a una reunió amb el rei Salman. Divendres, Hariri va aterrar a Riad sense recepció oficial. Dissabte va ser citat pel príncep hereu i home fort Mohamed bin Salman, que li va posar davant una declaració de dimissió que es va fer pública a la nit a la televisió saudita. Hariri havia convocat membres del seu equip per a dilluns a Xarm al-Xeikh, on hi hauria una trobada amb el president egipci, Abdul Fattah al-Sissi, però des del passat cap de setmana no se’n sap res.

El segrest saudita respondria tant als negocis de Hariri al regne com la seva posició respecte a Hizbul·lah al Líban, que no satisfà Mohamed bin Salman. Fa un any, Hariri va formar un govern d’unitat que inclou Hizbul·lah, el poderós partit xiïta amb unes milícies que són un exèrcit paral·lel al Líban. Allò va ser producte d’una entesa entre saudites i iranians per mantenir el Líban al marge de la guerra de Síria, on el règim saudita i l’iranià s’han enfrontat de manera indirecta, amb Hizbul·lah com a principal actor en l’eix Damasc- Teheran. Ara els saudites estarien trencant el compromís amb el pretext que Hizbul·lah també és present al Iemen en suport dels rebels huthis –de confessió xiïta– avalats per l’ Iran. Alguns observadors donen a aquesta presència una rellevància limitada.

Per als saudites això és suficient com per declarar el Líban país hostil en tant que Hizbul·lah continuï en el Govern. Les eleccions libaneses estan previstes per al maig, i la qüestió és quina maniobra preparen els Saud. Les fonts de Reuters assenyalen que pretendrien substituir Hariri pel seu germà gran, Baha, que es trobaria a Riad.

El fantasma de Hizbul·lah serveix als interessos de l’ Aràbia Saudita en la seva pugna amb l’ Iran fins i tot a quatre escenaris: el Líban, Síria, el Iemen i... Bahrain. En el petit regne, considerat un protectorat dels saudites i de la V Flota dels Estats Units, una bomba va interrompre ahir el flux de petroli al seu principal oleoducte. El ministre de l’Interior va dir que els terroristes actuaven “a les ordres de l’ Iran”. La majoria de la població de Bahrain és xiïta, i el 2011 va patir una onada de repressió avalada per l’exèrcit saudita.