segunda geoestratégica base naval china fuera de sus fronteras

Xina planeja augmentar la presència militar a l’estranger amb la construcció al Pakistan de la seva segona base naval fora de les seves fronteres.

La notícia arriba enmig de la disputa entre Islamabad i Washington després que els EUA congelés aquesta setmana les ajudes financeres que fins ara concedia al Pakistan en matèria de seguretat.

Pequín va inaugurar la seva primera instal·lació naval estrangera l’agost de l’any passat a Djibouti, en les proximitats de la base que el Pentàgon té al país africà.

La segona base estrangera de la Xina es construirà a prop de Gwadar, un port pakistanès d’importància estratègica situat al mar Aràbic, informen les fonts properes a l’Exèrcit xinès, citades pel diari South China Morning Post.

Segons les fonts del diari, les instal·lacions comercials del port de Gwadar no poden proporcionar “serveis específics” als vaixells militars xinesos, per la qual cosa es va decidir establir una nova base en els seus voltants.

“El port de Gwadar no pot proporcionar serveis específics per a vaixells de guerra (…) No és un bon lloc per dur a terme operacions de suport logístic militar”, citant aquest diari les seves fonts pròximes als militars.

“Xina necessita establir una altra base en Gwadar per als seus vaixells de guerra perquè Gwadar ara és un port civil”, va dir al diari l’analista militar Zhou Chenming, que va explicar que es necessita una instal·lació naval separada prop del port actual per al manteniment i suport logístic de vaixells de guerra.

Gwadar és un port situat a uns 60 quilòmetres a l’est de la frontera entre el Pakistan i l’Iran. Va ser desenvolupat per inversors xinesos com a part de l’ambiciós Corredor Econòmic Xina-Pakistan i controla càrregues comercials des de novembre de 2017.