Gui Minghai, librera sueca de Hong Kong, detenida por Pequín

, Hong Kong. Corresponsal

24/01/2018 - 00:49h

La història es repeteix per a Gui Minhai, el primer dels cinc llibreters de Hong Kong que va desaparèixer l’octubre del 2015 i va reaparèixer mesos més tard sota custòdia xinesa. Ahir va transcendir que un grup de deu policies de paisà el van detenir dissabte, quan viatjava en un tren amb destinació a Pequín. Des d’aleshores se’n desconeix el parador. Suècia ha exigit explicacions a les autoritats xineses al tractar-se d’un ciutadà amb passaport suec.

Gui, de 53 anys i antic editor de llibres crítics sobre els líders comunistes xinesos, va ser detingut quan viatjava amb tren de Ningbo a Pequín al costat de dos diplo­màtics suecs. Pel que sembla tenia previst sotmetre’s a un examen mèdic a l’ambaixada del país nòrdic després d’haver mostrat símptomes d’una malaltia neurodegenerativa anomenada esclerosi lateral amiotròfica ( ELA), va explicar la seva filla Angela a la ràdio pública sueca.

Segons el relat de la jove, que tem per la salut del seu pare, l’arrest es va produir en una estació propera a la capital xinesa. Deu policies vestits de civil el van abordar al tren, el van detenir i se’l van emportar a un lloc que encara avui no es coneix.

Un altre llibreter crític, Lam Wing-kee, el 2016 amb una foto de Gui Un altre llibreter crític, Lam Wing-kee, el 2016 amb una foto de Gui (AP)

Quan va transcendir l’incident, el Ministeri d’Exteriors suec va convocar l’ambaixador xinès a Estocolm per exigir explicacions. “S’han pres mesures fermes a un alt nivell polític i estem en contacte amb funcionaris xinesos que ens han promès informació immediata sobre el seu estat [de salut], va dir el portaveu suec, Patric Nilsson al South China Morning

Des de Pequín, tot i això, la portaveu d’ Exteriors, Hua Chunying, va dir que no tenia cap informació sobre la desaparició de Gui, però va suggerir que els diplomàtics suecs haurien violat la llei, sense especificar-ne cap. “Qualsevol estranger a la Xina, inclosos els funcionaris de les ambaixades o consolats estrangers, no ha de violar el dret internacional o la legislació xinesa”.

Alguns observadors interpreten aquestes declaracions en el sentit que Pequín creu que Gui hauria intentat arribar a la capital xinesa acompanyat de funcionaris suecs per refugiar-se en la legació nòrdica.

Amics del llibreter, per la seva part, s’inclinen a pensar que va ser detingut perquè va transgredir el pacte fet amb les autoritats xineses que no abandonaria Ningbo, una ciutat propera a Xangai. I és que, pel que sembla, Gui encara té pendent un judici per vendes il·legals de llibres prohibits a la Xina.

El cas de Gui Minhai va en­cendre les alarmes de tot el món perquè va ser el primer de cinc editors i llibreters de Hong Kong crítics amb Pequín que van desaparèixer entre l’octubre i el desembre del 2015 i van reaparèixer temps després en mans de la po­licia xinesa. El seu cas va ser es­pecialment greu perquè va desaparèixer l’octubre del 2015, mentre estava de vacances a Tailàndia, i no es va saber res d’ell fins que va reaparèixer a la tele­visió xinesa per confessar que havia atropellat una estudiant el 2003 i que assumia la seva responsabilitat, la qual cosa es va transformar en una pena de dos anys de presó, que va complir l’octubre de l’any passat.