“No se debiera ser el monaguillo de la política circunstancial del momento”, Joaquín Jiménez, exjuez del Tribunal Supremo

Pots escoltar la secció completa aquí:

 Ernesto Ekaizer, 34'38"

 

Joaquín Jiménez, exjutge del Suprem: “Els presos haurien d’estar en llibertat”

  • Preguntat per la separació de poders, el magistrat jubilat del TS alerta que “no s’ha de ser escolanet de la política circumstancial del moment”

 
Actualitzada el 02-05-2018 21:25

Avui Ernesto Ekaizer ens ha presentat Joaquín Jiménez, el magistrat emèrit de la Sala Segona del Suprem, la mateixa de què forma part ara mateix Pablo Llarena. Jiménez es va jubilar fa sis mesos, després de 20 anys a l’alt tribunal. Prèviament havia fet carrera al País Basc, on va ser objectiu d’ETA. També va ser un dels magistrats que va inhabilitar Baltasar Garzón per les escoltes del cas Gürtel i va ser l’únic que va votar en contra d’absoldre l’expresident valencià Francisco Camps pel cas dels vestits.

Amb Jiménez hem repassat l’actualitat judicial i ens ha deixat clar que no està gens d’acord amb el funcionament del Tribunal Suprem ni amb les últimes intervencions del ministre de Justícia, Rafael Català.

La causa judicial contra el procés català

No hi veig risc de reiteració delictiva. Els empresonats haurien d’estar en llibertat provisional

No hi ha rebel·lió. Per posar-ne un exemple: no ha estat un 23-F

No hi ha cap paral·lelisme entre els CDRs i la kale borroka’. Dir això és tremendisme punitiu

El ministre de Justícia

Joaquín Jiménez s’ha mostrat extremadament crític amb el ministre Rafael Catalá. Segons el magistrat emèrit del Tribunal Suprem, no hauria de continuar ni un minut més al càrrec.

Rafael Catalá hauria de dimitir

Té el mèrit d’haver aconseguit unir totes les associacions de jutges contra ell

En el seu moment va ser reprovat. Que el mantinguin diu molt de la qualitat democràtica del país

En aquest sentit, Ernesto Ekaizer ha volgut recordar les declaracions del ministre sobre el jutge que va emetre el vot particular en el judici a La Manada. Catalá va insinuar que aquest jutge tenia algun problema i una “situació singular”. Segons Ekaizer, aquestes declaracions són “una intromissió inacceptable”.

La separació de poders

Un dels temes de què més s’ha parlat els últims mesos és la separació de poders. Està compromesa? Caldria canviar el sistema d’elecció dels magistrats del Suprem i el Constitucional? Segons el magistrat emèrit Joaquín Jiménez, el problema comença amb l’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial.

L’elecció dels vocals és de passadís. Els dos partits principals –PP i PSOE- han fet un repartiment. No és una elecció parlamentària, és un repartiment de poder i també un pacte de no-agressió, que uns no es fiquen amb els vocals que tria l’altre

Els vocals del CGPJ són els ‘padrins’, els que nomenen tots els magistrats del Suprem

Això fa que només els magistrats que tenen bons padrins arribin a tenir un seient a les altes distàncies? Així respon Joaquín Jiménez.

Hi ha companys que tenen grans capacitats que si hi hagués uns criteris més transparents, estarien més ben situats

I de tots els seients que pot ocupar un magistrat, quin és el més desitjat? Precisament el famós jutge Pablo Llarena.

La Sala 2 del Suprem és l’obscur objecte del desig de qualsevol partit al poder

I parlant de l’elecció dels jutges, Joaquín Jiménez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, ens ha deixat un titular molt clar referit als seus companys.

No s’ha de ser escolanet de la política circumstancial del moment