‘Puigdemont vs Spain’ en el Comité de Derechos Humanos de la ONU

L'advocat de Puigdemont qualifica de "patètiques" les explicacions de l’Estat contra la demanda del president a l'ONU

Ben Emmerson assegura que el Comitè de Drets Humans ja té "tota la documentació necessària" i que les argumentacions d'Espanya no se sostenen davant "l’examen sensat" d'un organisme internacional

  • Ben Emmerson a Brussel·les en una imatge del març d'aquest any / ACN
Ben Emmerson a Brussel·les en una imatge del març d'aquest any / ACN

El representant legal del president Carles Puigdemont a l’ONU, Ben Emmerson, ha proposat al Comitè de Drets Humans de l'organisme que valori ja el fons legal de la demanda presentada fa uns mesos amb el títol ‘Puigdemont vs. Spain’, i que denuncia que Espanya vulnera els drets polítics de l'expresident i no permet la defensa democràtica del dret a l'autodeterminació.

En una entrevista amb l’ACN, Emmerson explica que els experts de les Nacions Unides ja compten amb tota la documentació necessària, ja que ja han rebut la resposta de l'Estat al cas i divendres a la tarda ell mateix i la resta de representants de l'expresident van presentar les seves al·legacions. El Comitè, que encara ha de pronunciar-se sobre l'admissibilitat de la demanda, podria, segons l’advocat, entrar a valorar en paral·lel també el contingut. Espanya, afirma, "ha tingut la seva oportunitat" i la resposta "feia riure". Les seves explicacions en la resposta, critica, són "patètiques i no se sostenen davant l'examen sensat d’un organisme internacional".

Al març, quan Puigdemont va permetre la candidatura a la presidència de Jordi Sànchez, va presentar una demanda al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides per "violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics". En concret, destacava que reconeixen "expressament el dret a l'autodeterminació" i, "més específicament, el dret a l'opinió i a la participació polítiques".

Ara, el Comitè ja té resposta de l'Estat a la demanda, i l'advocat de Puigdemont creu que no se sosté. “El govern espanyol respon majoritàriament divagant sobre qüestions polítiques irrellevants i intentant fer objeccions enganyoses perquè la nostra petició es declari inadmissible i s'aparti el cas de les Nacions Unides”, assegura. Per això, diu, en la resposta “robusta” i “detallada” lliurada divendres els advocats han exposat que les objeccions espanyoles són “dèbils” i un “clar intent” de desviar l'atenció sobre els afers importants.

El que ha fet el govern espanyol, comenta, és intentar "sobrecarregar" el Comitè amb milers de pàgines de material "irrellevant" sobre si l'autodeterminació ha de ser o no reconeguda. Per contra, recorda, la sol·licitud de Puigdemont no és sobre el dret a l'autodeterminació sinó sobre el dret polític de defensar l'autodeterminació en una democràcia. "No hi ha cap dubte que Espanya s'ha carregat aquest dret, no només en el cas de Puigdemont o els altres exiliats sinó sobretot en el cas dels presos polítics, i és hora que això arribi a un final”, sentencia el lletrat. 

Les demandes de Forn, Rull, Romeva i Bassa

D'altra banda, l'advocat explica sobre les demandes presentades dijous en representació dels exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa que ha demanat al grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU que s'abordin els casos per la via d'un "procediment accelerat" en lloc d'un de regular. El grup de treball, assenyala, es reunirà a l'agost i espera "certament veure un progrés real aviat". "Després de la decisió de la justícia alemanya és impossible, francament, esperar res més que el grup de treball digui que l'empresonament preventiu de tots els presos polítics és arbitrari i il·legal", afegeix.

Com a resultat de la decisió d’Alemanya i el rebuig de l'extradició, remarca, s'estan produint "alguns canvis significatius" i, segons ell, la retirada de les euroordre per part del jutge Pablo Llarena és "només" una de les conseqüències. "És obvi que les implicacions per continuar amb l'enjudiciament dels presos i la presó preventiva és igualment il·legal en la legislació europea", apunta. I és, en aquest sentit, que han accelerat la seva activitat per “posar pressió” al grup de treball per obtenir reaccions "de forma ràpida". 

Advertència a Pedro Sánchez

A més a més, el britànic adverteix el president espanyol Pedro Sánchez que si vol que hi hagi cap “possibilitat” per una solució negociada per Catalunya la "petita finestra d’oportunitat" s’obre ara. "Si els presos continuen en presó preventiva i són jutjats a la tardor i condemnats a presó, els resultats serien imparables", avisa, afegint que els efectes sobre la població catalana farien d'una solució per a Catalunya dins d'Espanya "un objectiu impossible".

"Si hi ha cap perspectiva per a Madrid per mantenir la integritat d’Espanya, si aquest és realment l’objectiu, Sánchez no té cap altra opció que actuar ara i deixar en llibertat els presos i asseure’s a la taula de negociació ràpidament”, insisteix. Si no, conclou, els resultats “probablement seran catastròfics per al futur d’Espanya".