el Gobierno de España rompe diplomáticamente con Flandes

Borrell retira l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya

Adopta aquesta decisió per les crítiques a Espanya del president del Parlament de Flandes. El govern federal belga diu que és un problema entre Flandes i Espanya

  • Borrell retira l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya
Borrell retira l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya

El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha convocat avui l'ambaixador de Bèlgica a Madrid per comunicar-li personalment que Espanya deixa de considerar el conseller i delegat del govern de Flandes, André Hebbelinck, com a agent diplomàtic de l'ambaixada del Regne de Bèlgica i li retira els privilegis i la immunitat. Aquesta és la resposta de Borrell a les declaracions sobre Espanya del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, que considera "inacceptables i impròpies d'un país amic i aliat com és Bèlgica, i contràries a l'esperit de fraternitat entre pobles que comparteixen un projecte comú en el marc de la Unió Europea".

El president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, va afirmar la setmana passada que empresonar polítics fa d'Espanya un estat "incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica", i va ratificar d'aquesta manera les crítiques que havia fet anteriorment. El ministre Josep Borrell ha reiterat a l'ambaixador belga el malestar de les autoritats espanyoles per aquestes afirmacions i ha comunicat a l'ambaixador d'aquest país que d'acord amb l'article 9 del Conveni de Viena de relacions diplomàtiques, de 18 d'abril de 1961, del qual Espanya i Bèlgica formen part, li retira l'estatus diplomàtic a Hebbelinck, que pot continuar prestant serveis com a personal de la missió però sense estatus diplomàtic. Es tracta de la tercera vegada en aquestes últimes setmanes que el representant de la diplomàcia belga és convocat per Exteriors.

El ministre ha informat, igualment, que el ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació no acreditarà en endavant com a personal diplomàtic de l'ambaixada de Bèlgica cap persona que ocupi la funció de delegat o representant de la regió de Flandes a Espanya. Peumans ha revelat que de moment, ni el govern flamenc ni ell han rebut cap notificació oficial, i per tant no ha volgut fer declaracions més enllà d'afirmar que el govern belga (el federal) està recollint informació i que tampoc es pot pronunciar de moment. Curiosament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, coincidirà demà amb el primer ministre belga, Charles Michel, perquè hi ha cimera de líders de la UE. 

El govern federal belga es renta les mans

El govern federal belga diu que el conflicte diplomàtic obert per Borrell per unes declaracions del president del Parlament flamenc és un problema entre Flandes i Espanya. El govern federal es renta les mans, diu que Espanya pot decidir de forma autònoma quines són les representacions que poden tenir estatus diplomàtic. Per la seva part, el president del Parlament flamenc i el govern de Flandes diuen que encara no han tingut notificació oficial, per la qual cosa han declinat pronunciar-se, informa des de Brussel·les la corresponsal de l'ARA, Esther Herrera.

---------------------------------

    • EUROPA PRESS
    • Madrid
  • 16 oct. 2018 elmundo
Video thumbnail

El presidente del Parlamento de Flandes, Jan Peumans / Francois Lenoir / REUTERS | Vídeo: Borrell convoca por tercera vez al embajador belga por críticas a la democracia española  EFE201 comentariosVer comentarios

El Ministro de Asuntos Exteriores, UE y Cooperación, Josep Borrell, ha convocado este martes al embajador de Bélgica en España para que explique las continuadas "descalificaciones" del presidente del Parlamento de Flandes, Jan Peumans, contra España. El dirigente flamenco volvió a cargar la semana pasada contra el encarcelamiento de los líderes independentistas y trazó un paralelismo con el conflicto de los Balcanes.

Se trata de la tercera vez en estas últimas semanas que el representante de la diplomacia belga es convocado por Exteriores. El embajador belga, Marc Calcoen, será recibido por Borrell a las 19.00 horas de este martes en la sede del Ministerio.

Es la tercera vez que Exteriores protesta por las palabras del presidente del Parlamento de Flandes

Este paso se toma después de las "reiteradas descalificaciones" que Peumans ha proferido, en su calidad institucional, contra España y las autoridades españolas, ha informado Exteriores en un comunicado. "Por última vez el pasado miércoles, inaugurando una exposición sobre el proceso secesionista catalán en la sede del Parlamento de Flandes", recuerda el Ministerio.

Exteriores ha ido elevando el tono de la protesta ante Bélgica y después de que las anteriores quejas diplomáticas las emitieran un secretario de Estado y una directora general del Ministerio, en esta ocasión será personalmente Borrell quien mantenga un encuentro con Calcoen.

La primera protesta formal llegó el pasado 20 de septiembre, cuando Calcoen fue convocado para dar cuenta de la carta que Peumans escribió a la ex presidenta del Parlament Carme Forcadell en la que afirmaba que el Gobierno español no cumple "las condiciones para ser parte de una Unión Europea democrática".

Unos días después, el embajador belga volvió a ser convocado y fue el secretario de Estado para la UE, Luis Marco Aguiriano, quien expresó el "profundo malestar" de España por las declaraciones del dirigente flamenco Peumans, que se había ratificado en sus críticas a España tras el incidente de la carta.

Aguiriano le trasladó entonces al embajador belga que España "es una democracia plena, de la que no duda ninguna institución internacional ni Estado miembro de la UE" y reiteró que las descalificaciones de Peumans son "inaceptables".

Últimas críticas de Peumans

Peumans volvió a atacar a España el pasado miércoles, varias semanas después de la misiva, al considerar "inadmisible" el encarcelamiento de los políticos catalanes por la consulta del 1-O e insistió en que, a su juicio, "el Gobierno español es incapaz de cumplir las condiciones para formar parte de una Europa democrática".

"Encerrar a políticos es un acto de violencia", dijo Peumans, del partido nacionalista de la Nueva Alianza Flamenca (NV-A) durante la inauguración de la exhibición La Revolución de las Urnas, en la que también ha participado el ex presidente catalán Carles Puigdemont.

El presidente del Parlamento flamenco trazó paralelismos entre la situación en Cataluña y la guerra de los 90 en Bosnia, al asegurar que una exposición anterior que acogió la institución flamenca sobre el país balcánico es "muy similar con esta".