29-III, Barcelona, conferencia coloquio, ´Lliurepensament a Catalunya: passat, present i futur´

La Fundació Ferrer i Guàrdia inicia un Cicle de conferències i xerrades fix i programat on anar afermant un espai de trobada, de debat i de difusió del pensament i de la cultura contemporània. Les diferents sessions mostraran els desafiaments i reflexions que generen els diferents temes que són eixos de treball de la Fundació: laïcitat, educació, participació, joventut i memòria històrica. Tenim previst organitzar una sessió trimestral i, en aquesta ocasió, us convidem a participar a la sessió:

Títol: "Lliurepensament a Catalunya: passat, present i futur"
Data: 29 de març de 2011

Hora: 18:30h
Lloc: Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Avinyó, 44 1er pis
08002 Barcelona

Presentació:
David Prujà, Director de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Ponents:

La sessió comptarà amb la intervenció dels dos ponents i, posteriorment, s’obrirà un torn de diàleg.

Es prega confirmació d’assistència al correu: fundacio@ferrerguardia.org o al telèfon: 936011644

El lliurepensament és una actitud filosòfica d´afirmació de la capacitat de l´ésser humà de no trobar-se subjectat a cap autoritat dogmàtica, sigui de la natura que sigui i d´emprar l´anàlisi racional i crítica davant les tota proposició que empri argumentació d´autoritat.

El lliurepensament tingué una gran extensió a Catalunya durant el darrer terç del segle XIX i principis del XX. Aquesta extensió es causa de la difusió que se´n féu dins la majoria de corrents progressistes oposats al sistema de la Restauració. Es crearen cercles, publicacions i escoles que ensenyaven i divulgaven sota uns principis de lliurepensament. Actuava, a més, com a marc d´actuació política, social i cultural de les classes populars. Entre les seves files hom hi troba anarquistes, francmaçons, republicans, alguns catalanistes progressistes i fins i tot alguns espiritistes. Amb la Guerra Civil, i l´arribada del règim dictatorial franquista, els lliurepensadors com a part de les corrents polítiques democràtiques, foren perseguits i exiliats. Només l´arribada de la democràcia va permetre recuperar aquesta corrent humanista.

Amb aquesta conferència farem un repàs a aquesta història, i sobretot, farem una mirada a l´estat actual d´aquesta qüestió.

Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia - c.Avinyó, 44 08002 Barcelona. Tel. 93 601 16 44 · ffg@laic.org · laic.org · ferrerguardia.org