¿cómo se elijen los alcaldes? (+ ley electoral)

Com s´escullen els alcaldes?

Els regidors poden votar qualsevol dels caps de llista. Es fa una única votació. Si un candidat té majoria absoluta (la meitat més un), surt escollit alcalde. Sinó, és proclamat alcalde automàticament el cap de llista de la força més votada 

La llei electoral és ben senzilla. Un cop celebrades les eleccions i fet l´escrutini s´han de constituir els ajuntaments. Diu la llei que la constitució de les corporacions municipals es farà vint dies després de la celebració de les eleccions municipals, tret que s´hagi presentat algun recurs al recompte, com ha passat a Barcelona i Girona.

Aquest dissabte 11 de juny es constitueixen, per tant, els ajuntaments, en sessió pública del ple municipal. Abans que res, es constitueix la mesa d´edat, formada pel regidor més gran i el més jove escollits als comicis. La mesa declararà constituïda la corporació si hi han assistit la majoria absoluta dels regidors electes. En cas contrari, la constitució es faria dos dies després, hi hagi la majoria absoluta dels regidors o no.

Elecció de l´alcalde

Un cop constituït l´ajuntament, els regidors electes voten l´alcalde. Segons la llei, els edils poden votar qualsevol dels caps de llista. No hi ha dues voltes. Es fa una sola votació i, si cap dels candidats obté majoria absoluta, automàticament és proclamat alcalde el candidat de la llista més votada.

Aquest sistema d´elecció obliga els partits minoritaris a sumar majoria absoluta per desbancar la primera força. El sistema, dóna prioritat, per tant, a les llistes més votades.

A diferència del Parlament, però, no se sotmet a votació un sol candidat, cosa que pot donar peu a sorpreses d´última hora. Per exemple, es podria donar el cas hipotètic a Badalona que PSC i ICV decidissin votar en secret el candidat de CiU per barrar el pas al PP. En aquest cas, Ferran Falcó –que ja ha dit que es votarà a ell mateix– automàticament sortiria escollit alcalde de Badalona.

10-VI-11, red, ara