´La protección internacional de las minorías´, Santi Castellà

"La protección internacional de las minorías"
Santiago José Castellà Surribas.
Silva ed.; Tarragona-2002.



Doctor en Dret Internacional Públic i degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat de Tarragona, Santiago Castellà, amb el subtítol d'"El estatuto jurídico internacional de las minorías: una aproximación histórica al desarrollo normativo y la acción institucional", ens duu des dels antecedents de la Societat de Nacions fins l'actualitat.

El camp on es juga la política mundial, 'global' si voleu, és un escaquer en gran part artificiós i força inestable, on la ‘qüestió kurda’ condiciona l’actual situació a l'Iraq, les relacions Turquia-USA, el futur de l'OTAN, l’ingrés turc a l’UE,...

De la mateixa manera, els tadjics determinaren la fi dels talibans mentre els seus veïns uigurs, i els tibetans, problematitzen la presència xinesa a l’Àsia central. Europa sagna a Bòsnia i Kosovo, Rússia a Xexènia, Àfrica al sudSudan, Burundi,... o Indonèsia a Aceh, Irian Jaya, les Célebes, Borneu...

Aquest és el material amb el que hem aconseguit un segle XX en guerra permanent i un XXI capaç d'empitjorar. I el coneixement i consciència de la situació són necessaris per convertir els conflictes en respecte dels drets, el Dret, les llibertats i la democràcia.

“...el principio de identidad que cuestiona, condiciona y delimita el tradicional principio de territorialidad, obligándonos a repensar el conjunto de instituciones configuradoras del Derecho internacional público moderno. ...La viabilidad de sociedades heterogéneas y la gestión de la diversidad han devenido así en el catalizador de múltiples debates en torno a la democracia pluralista, a la participación política y a la distribución del poder. ...debate que polariza hoy el conjunto de las ciencias sociales, y en especial de la teoría política, entre liberales y comunitaristas.” (pgs. 11, 12)

Descriptors: minories, derechos, libertades, democracia, Derecho Internacional Público, Relacions Internacionals, Relaciones Internacionales, Sociedad de Naciones, ONU.