26-I, el presidente del Parlamento Europeo, Hans-Gert Pöttering, en Barcelona

pdte parlament europeu 185
El president del Parlament Europeu, l'alemany Hans-Gert Pöttering, ha defensat que els eurodiputats catalanoparlants no puguin expressar-se en la seva pròpia llengua a les sessions plenàries. "Si tinguéssim 30 o 33 llengües, el sistema no podria funcionar", ha assegurat Pöttering. El president de l'Eurocambra, que pertany al grup del Partit Popular Europeu (PPE), visitarà dilluns Barcelona per parlar de les pròximes eleccions al Parlament Europeu previstes per al 7 de juny. L'acompanyarà el vicepresident de la institució, Alejo Vidal-Quadras.

Pöttering ha assegurat que amb la possibilitat que tenen els ciutadans d'adreçar-se per escrit en llengua catalana al Parlament Europeu ja n'hi ha prou. "Crec que el sistema que hem trobat és just. Si acceptem totes les llengües de totes les regions europees tindrem 33 llengües al Parlament", ha dit el president de la institució en una trobada amb periodistes. Pöttering ha recordat, a més, que el web de l'Eurocambra està disponible també en la llengua pròpia de Catalunya.

L'oficialitat del català –o almenys el seu ús- a les institucions comunitàries és una de les històriques reclamacions de la Generalitat i la societat catalana. A dia d'avui, però, no es pot utilitzar a les sessions plenàries de l'Eurocambra perquè no és una de les 23 llengües que la Unió Europea considerada oficials. No obstant això, el seu ús està permès als plenaris del Comitè de les Regions i a les reunions del Consell de la Unió Europea gràcies a un acord subscrit l'any 2005 entre el govern espanyol i les institucions europees. L'acord també preveu que els ciutadans es puguin adreçar per escrit en llengua catalana al Parlament Europeu i la resposta que rebin serà en català.

La dificultat de convertir el català en llengua oficial radica en el fet que són els Estats membres els encarregats de decidir quines llengües són oficials i quines no. Caldria que el govern espanyol presentés formalment la petició i que la resta de socis li donessin suport. "La UE està basada en els Estats membres, aquest és el principi. Hem d'acceptar-lo', ha recordat Pöttering.

Els eurodiputats de parla catalana i el Govern de la Generalitat van intentar el 2006 que el Parlament acceptés que els diputats poguessin expressar-se en català als plens. Un informe del popular Alejo Vida-Quadras en qualitat de vicepresident de la institució va frenar la iniciativa.

Hans-Gert Pöttering iniciarà dilluns la seva visita a Barcelona amb la participació en un debat- conferència-col·loqui a les dues del migdia a la Fundació Social Pere Tarrés, on serà rebut pel president i pel director general de la Fundació, Antoni Millet i Josep Oriol Pujol, i es trobarà amb el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. En una taula moderada pel periodista Xavier Vidal-Folch i on serà presentat pel president de la Comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, el president del Parlament Europeu farà una intervenció per parlar sobre les eleccions europees que se celebraran el 7 de juny.

A tres quarts de sis de la tarda, el president de l'Eurocambra serà rebut a ESADE per Enric Bartlett, vicedegà de Formació Contínua de la Facultat de Dret d'ESADE, on farà una ponència sobre 'els desafiaments de la Unió Europea de cara a les eleccions'. Hans-Gert Pöttering serà presentat per Vidal-Quadras.
23-I-09, agcs, eldebat