el caso Valtònyc acaba con las injurias al rey en Bélgica

Valtònyc, més lluny de l’extradició: el TC belga no reconeix les injúries al rei

Gemma Liñán
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 28 d'octubre de 2021. elnacional.cat

Valtònyc - ACN

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha tombat la llei d'injúries a la Corona al país arran del cas per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, que examina l'euroordre contra el cantant mallorquí, el TC belga ha dictaminat aquest dijous que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal diu que la llei belga no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.

S'allunya així l'extradició del raper, que es decidirà el 23 de novembre al Tribunal Europeu de Gant. Però la decisió d'avui del Tribunal Constitucional de Bèlgica la fa més difícil. Valtònyc està condemnat a tres anys i mig de presó per injúries, enaltiment del terrorisme i amenaces de mort per la lletra de les seves cançons. El raper va recórrer a la justícia belga que ha dirimit que els insults al rei estan amparats per la llibertat d'expressió. 

La llei belga de l'any 1800 argumenta que és un delicte insultar el rei. El recurs de Valtònyc l'ha posat en qüestió i l'ha confrontat amb la llibertat d'expressió i els drets fonamentals. El setembre de l'any passat el Tribunal d'Apel·lació de Gant va decidir consultar el Constitucional belga sobre l'extradició de Valtònyc i va presentar una qüestió prejudicial que s'ha resolt avui, més d'un any després. Després que un tribunal de primera instància ja rebutgés l'entrega del cantant a Espanya, i després de la resolució del Constitucional belga, ara el tribunal de Gant ha de decidir si l'extradeix o no. 

Valtònyc es va exiliar a Bèlgica el juny del 2018 després de ser condemnat per l'Audiència Nacional per delictes d'enaltiment del terrorisme a dos anys de presó i a un any i mig més per injúries a la Corona. Aquests suposats delictes s'haurien comès entre 2012 i 2013.

Valtònyc, satisfet

Valtònyc ha celebrat com un "benefici col·lectiu" la decisió del Tribunal Constitucional belga de tombar la llei d'injúries a la Corona al país en considerar que no respecta la llibertat d'expressió. En una piulada, el raper ha subratllat que sempre ha volgut "posar el cas en mans dels drets fonamentals" perquè portés a un "benefici col·lectiu". "Ho hem aconseguit, hem guanyat i Bèlgica elimina les injúries a la Corona del Codi Penal. Jo no vaig acotar el cap, però vosaltres no m'heu deixat sol", ha apuntat Valtònyc.

Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, que està examinant l'euroordre del raper, el TC belga ha conclòs que la llei del 1847 del país que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió i tampoc s'ajusta al Conveni Europeu de Drets Humans. L'advocat del raper, Simon Bekaert, ha titllat la decisió del Tribunal Constitucional belga com una "victòria". "És un pas històric en l'ordenament jurídic intern de Bèlgica i bones notícies per al cas d'extradició de Valtònyc", ha dit en una piulada l'advocat.