Malala Yousafzai, Premio Sákharov 2013

Barcelona, dijous 10 d'octubre de 2013

Malala Yousafzai, Premi Sàkharov 2013

the, one, quote, that, proves, malala, should, have, won, the, nobel, peace, prize, L’activista pakistanesa pel dret a l’educació de les dones Malala Yousafzai és la guanyadora del Premi Sàkharov per a la Llibertat de Consciència 2013, que atorga anualment el Parlament Europeu. Així ho ha decidit avui la Conferència de Presidents, que composen el president de l’Eurocambra i els líders dels grups polítics. Malala serà convidada a rebre el guardó a la cerimònia que tindrà lloc el dimecres 20 de novembre a Estrasburg. Més @ http://epfacebook.eu/aVH

Declaració del President Schulz sobre la concessió del Premi Sàkharov 2013

El President del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha fet la següent declaració sobre la concessió del Premi Sàkharov 2013 a Malala Yousafzai, qui ha estat escollida guanyadora per unanimitat, pel president Martin Schulz i els líders dels grups polítics, aquest matí a Estrasburg:

"Amb la concessió del Premi Sàkharov a Malala Yousafzai, el Parlament Europeu reconeix la increïble força d'aquesta jove dona. La Malala lluita amb valor pel dret de tot infant a rebre una educació justa. Massa sovint aquest dret és descuidat en el cas de les nenes. La Malala s’ha recuperat coratjosament de l’atac talibà i ara defensa amb eloqüència per tot el món aquesta causa fonamental i justa. No oblidem que la Malala continua encara amenaçada al Pakistan.

Demà, 11 d’octubre, és el Dia Internacional de la Nena i m'agradaria recordar que uns 250 milions de nenes d’arreu del món no poden anar lliurement a l'escola. L’exemple de Malala ens recorda el nostre deure i responsabilitat amb el dret a l'educació per als nens. Aquesta és la millor inversió per al futur".

Malala Yousafzai, Premi Sàkharov 2013

Malala Yousafzai (1997) és una estudiant de la localitat pakistanesa de Mingora, a la vall del Swat, coneguda pel seu activisme pel dret de les dones a l’educació al Pakistan, on el règim dels talibans va prohibir que les nenes anessin a l’escola.

Va fer el seu primer discurs públic al setembre de 2008, titulat “Com s’atreveixen els talibans a treure’m el meu dret fonamental a l’educació?”. Quan totes les escoles per a noies sota control talibà van ser tancades al gener de 2009, amb tan sols 13 anys la Malala va començar a escriure un bloc per a la secció Urdu de la cadena BBC sota el pseudònim de Gul Makai. El bloc va conduir Malala i la seva lluita a la fama. Tan aviat com es va rebel·lar la seva identitat, es van produir amenaces cap a la seva família i a l’octubre de 2012 va tenir lloc un intent d’assassinat, quan un pistoler la va disparar al cap quan tornava a casa en autobús. La Malala s’ha recuperat a Birmingham, al Regneu Unit, on ha anunciat la creació de la Fundació Malala per promoure l’educació de les nenes.

"Malala ha guanyat el reconeixement mundial com un lluitadora pels drets humans", van afirmar els eurodiputats que la va nominar, militant "pel dret a l'educació de la dona, la seva llibertat i autodeterminació".

Fa uns mesos Malala Yousafzai va rebre a Barcelona el Premi Internacional Catalunya 2013 de la Generalitat de Catalunya i és candidata a rebre demà el Premi Nobel de la Pau. Recentment ha publicat el llibre “Jo sóc la Malala”.

Malala Yousafzai va ser nominada al Premi Sàkharov 2013 de manera conjunta pels grups PPE, S&D i ALDE –per part del PPE: José Ignacio Salafranca (ES), Elmar Brok (DE), Michael Gahler (DE), Arnaud Danjean (FR), Joseph Daul (FR), Gay Mitchell (IE) i Mairead Mc Guinness (IE); per part dels S&D per Hannes Swoboda (AT) i Véronique de Keyser (BE); per part del grup ALDE, Guy Verhofstadt (BE), Sir Graham Watson (Regne Unit) i Annemie Neyts-Uyttebroeck (BE)–, i també per Jean Lambert (UK), del grup dels Verds/ALE; i pel grup ECR.

       25 anys del Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència

El premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, denominat així en memòria del científic i dissident soviètic Andrei Sàkharov, ha estat concedit anualment pel Parlament Europeu des de 1988 a persones o organitzacions que han fet importants contribucions a la lluita pels drets humans o la democràcia. Enguany es commemora el 25è aniversari del Premi Sàkharov. El premi inclou una dotació de 50.000 euros.

 

Informació Audiovisual

Imatges de l'anunci del guanyador del Premi Sàkharov 2013

Poden sol·licitar-se vídeos en qualitat professional a través de la pàgina web audiovisual del Parlament Europeu.

 

CONTACTES

 

 

Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

Sergi BARRERA

: +34 93 272 20 44

: +34 679 896 498

: sergi.barrera@ep.europa.eu

: www.europarlbarcelona.eu

: http://www.facebook.com/parlamenteuropeu

: @Europarl_CAT

 

 

Servei de Premsa

Natalia DASILVA

: +33 3 881 73661

: +32 498 983 985

: prensa-es@ep.europa.eu

 

 

Servei Audiovisual

Laia MARTÍNEZ

: +33 3 881 72047

: eulalia.martinezdealosmoner@ep.europa.eu